De sociale medier har for altid ændret måden på, hvordan jobsøgere og virksomheder finder og vurderer hinanden.
Tidligere indeholdt en rekrutteringsproces typisk cv, ansøgning, test, samtale og referencer. I dag er der stort set ingen virksomheder, der ikke tjekker deres kandidater på LinkedIn, Facebook og andre sociale medier, inden de vælger deres næste medarbejder.
Leder efter huller
I Konsulenthuset ballisagers nye rekrutteringsanalyse fra 2021 har vi igen udfrittet virksomhederne for at blive klogere på deres proces, når de skal ansætte medarbejdere.
Denne gang har vi bl.a. spurgt, om de tjekker deres kandidater online, og hvor de snuser rundt online. Tallene taler deres tydelige sprog, hvor LinkedIn og Facebook i 89 % tilfældene er indgået som rekrutteringskanal ved seneste rekruttering.
Mathilde Holmer, der er talent acquisition partner i virksomheden Abacus Medicine, bruger ligeledes de sociale medier, når hun rekrutterer.
Jeg bruger altid LinkedIn i rekrutteringsprocessen. Ikke at man nødvendigvis leder efter ”huller i osten”, men jeg tjekker om der er overensstemmelse med det man skriver på LinkedIn, og det der står i cv og ansøgning, fortæller Mathilde Holmer, der bl.a. finder profiler som IT Developer, Account Manager og medarbejdere til Abacus Medicines kundeservice. Abacus Medicine parallelimporterer medicin til Danmark og samt en række lande i Europa. Medicinen bliver solgt til apoteker og hospitaler.
Mathilde Holmer bruger kun LinkedIn, når hun vurderer jobsøgernes profiler.
Jeg synes man skal skelne mellem den private person og den faglige person. Så hvad man i øvrigt foretager sig på de sociale medier, vedkommer principielt ikke mig. Men selvfølgelig skal man tænke sig om, hvordan man agerer på de sociale medier. Ens privatliv og personlige meninger må helst ikke ”skygge” for, hvem man er som medarbejder og være i modsætning de værdier den enkelte virksomhed repræsenterer, siger Mathilde, der ikke er i tvivl om, i hvor høj grad man skal være på de sociale medier.
Foto er et must
Jeg synes, at man som jobsøger skal være på de sociale medier og som minimum på LinkedIn. I forhold til rekruttering er det selvfølgelig synlighed. Men hele netværksdelen er også vigtig, og døren svinger så at sige begge veje. Som kandidat kan du tjekke virksomheden og de medarbejdere fra virksomheden, der er på LinkedIn. Her kan man også få et indtryk af, om det er et sted, hvor man passer ind, siger Mathilde Holmer og fortsætter.
For mig er et billede på din LinkedIn profil er et must. Hvis jeg researcher på LinkedIn i forhold til egnede kandidater, går jeg simpelthen videre, hvis der ikke er billede.
Desuden bør man i min optik gøre sig umage med at få specielt de sidste 2-4 jobs godt beskrevet. Især ift hvilke arbejdsopgaver man har løst, og hvad ens funktion var. Det er ikke så vigtigt, hvad man lavede i detaljen for 8 jobs siden. Jeg bruger primært de sidste 2-4 jobs som referencepunkt, siger Mathilde Holmer, som fortæller, at det altid er kandidatens seneste ansættelse, som hun kigger først på.
Og Mathilde Holmer er ikke den eneste. Ifølge ballisagers rekrutteringsanalyse 2021 har 73 % af virksomhederne mest lagt mærke til kandidatens tidligere ansættelser.
Tallene taler sit tydelige sprog
Da stifter af LinkedIn Reid Hoffmann i 2003 lancerede LinkedIn som en social platform, var visionen klar. En platform målrettet erhvervslivet. Et sted, hvor man kunne dyrke sine professionelle kontakter og relationer samt få nye relationer.
Missionen har været yderst vellykket, og der findes i dag omkring 2.7 mio. danske profiler på LinkedIn, 877 mio. globalt og heraf 850.000 beslutningstagere. Hele 59% af arbejdsgiverne benytter LinkedIn som rekrutteringskanal i følge vores seneste Rekrutteringsanalyse fra 2022.
At LinkedIn nu også er blevet en fast bestanddel af rekrutteringsprocessen, havde Hoffmann måske ikke forudset. Men hvor LinkedIn for få år siden ikke var ”hvermandseje”, så er det i dag simpelthen et sted man skal være, hvis man vil forbedre sine odds som jobsøger.