Daniels karriereskifte: Uddannet i idræt & ernæring. Nu er han revisor.

Af |2017-11-06T10:14:13+01:006 november, 2017|

Daniel er uddannet Cand. Scient. Hum.Fys i Idræt og ernæring og havde forinden studeret Matematik i et år på Københavns Universitet. Efter lidt over ét års ledighed øjnede han – på baggrund af et ballisager’esque tip – muligheden for at søge en stilling som revisortrainee. Nu er han ansat i et løntilskud og sigter benhårdt efter at omsætte det til en fastansættelse, når løntilskuddet udløber. Læs hele Daniels historie her.

Det startede ellers meget godt – det nyuddannede voksenliv. I efteråret 2016 kunne Daniel ikke bare pryde sit CV med en ny kandidatuddannelse i Idræt og ernæring fra Københavns Universitet – han var tilmed blevet ansat på deltid på sit specialekontor på Panum Instituttet på Biomedicinsk Institut.

Men ansættelsen varede desværre kun til årsskiftet 2016/17, og derfor måtte Daniel sadle om; nu stod den på fultidsjobsøgning. Og starten var hård. Ja, faktisk var den op ad bakke, fortæller han:

”De første 3-4 måneder havde jeg store problemer med at finde en god jobsøgningsrytme. Jeg kunne gå en uge og søge 3-4 jobs for derefter at miste motivationen og modet hele næste uge. I den periode søgte jeg kun opslåede stillinger af meget varierende karakter. De fleste stillinger var ”akademisk medarbejder”-stillinger, men jeg søgte også stillinger indenfor regnskab, projektarbejde, ledelse og undervisning.”

Faste rammer gav en bedre rytme

Efter fire måneder begyndte Daniel så småt at finde jobsøgningsrytmen. Han kom afsted hver morgen og satte sig i lokalerne hos sin A-kasse – og bare det at komme ud af døren, kunne på de lidt tungere dage være motiverende for Daniel.

”Efterhånden som jeg gik ind i fjerde ledighedsmåned begyndte min rytme at blive bedre. Jeg tog afsted om morgenen og satte mig på min a-kasse, hvor der er et rum indrettet til i fred at kunne sidde og arbejde med jobsøgning. Selv hvis jeg en dag slet ikke fik lavet noget, var det stadig en succes at komme afsted – det var langt bedre og mere motiverende end bare at sidde hjemme, ” fortæller Daniel.

Selvom Daniel havde fået et bedre flow i sin jobsøgning, var det alligevel som om, der manglede noget; en sparringspartner. Én, der kunne indpiske, rådgive og guide ham i den rigtige retning.

”Som person har jeg brug for sparring og at skulle stå til ansvar for andre, før jeg kan finde motivation for opgaven. Og det må jeg sige, at jeg fik hos Lise (red. Konsulent hos ballisager), der bl.a. kom med masser af konkrete forslag til, hvor jeg kunne søge job og havde kendskab til mange forskellige mennesker, der potentielt kunne være interesserede i mig som medarbejder, ” fortæller Daniel.

Overvejer du at skifte fra det offentlige til det private?
Sådan oversætter du dine kompetencer mellem de to brancher

 • Borgerbetjening = Kundeservice

 • Borgerinddragelse = Kundeundersøgelse

 • Dokumentation = Analyse

 • Formidling = Markedsføring og PR

 • Indstilling = Salgsoplæg

 • Notat = Beslutningsgrundlag

 • Politisk tæft = Organisatorisk forståelse

 • Sekretariatsbetjening = Ledelsesrapportering

 • Sagsgange = Forretningsgange

 • Sagsbehandling = Projektarbejde

 • Sagsfremstilling = Business case

 • Samfundsanalyse = Markedsanalyse

 • Undersøgelse = Behovsanalyse

 • Økonomistyring = Business controlling

”Karriereskifte? Det havde jeg aldrig overvejet”

Et af omdrejningspunkterne for Daniels og Lises (red. Ballisagers konsulent) sparring var at se på nogle af de jobmuligheder, der måske ikke lå lige for. Daniel var meget åben for at gå andre græsgange end hans uddannelse umiddelbart lagde op til.

”Jeg havde som sådan ikke gjort mig mange store overvejelser omkring karriereskifte – det skete nærmest bare. Jeg har aldrig rigtig vidst 100%, hvad jeg gerne ville arbejde med, eller hvad jeg ville bruge min uddannelse til –  det eneste, der betyder noget for mig er, at mit arbejde er noget, jeg finder interessant og har betydning. Som jobsøger har jeg ofte søgt bredt, “udenom” min uddannelse, ” siger han.

Og hvordan endte Daniel så i revisionsbranchen, tænker du måske? Det blev en blanding mellem timing, nysgerrighed og åbenhed – både fra Daniels, konsulentens og virksomhedens side.

”Min konsulent og jeg opdagede opslaget fra Tasteriet (red. resions-virksomhed) under en én-til-én-samtale, og jeg syntes, opgaverne så spændende ud, så vi blev begge enige om at det kunne passe til min profil. Så jeg ringede faktisk til virksomheden med det samme – midt i vores samtale – og fik mig en god snak, der resulterede i et kaffemøde den efterfølgende uge, ” fortæller Daniel med et smil på læben.

Kaffemøde blev forvandlet til praktik & løntilskud

Kaffemødet med Tasteriet gik rigtig godt og en lille uge derefter, blev Daniel tilbudt en praktikplads, der skulle udmønte sig i en videre ansættelse, hvis begge parter var tilfredse med forløbet.

”Jeg gik ind til samtalen med en stor portion ydmyghed og åbenhed overfor kriterierne, eftersom jeg var klar over at jeg ingen erfaring eller anciennitet havde. Jeg var godt klar over, at jeg qua min manglende og anderledes baggrund ikke kunne gå ind og forlange stor løn eller være kræsen med opgaverne. Men det var heller ikke min intention, og jeg er i dag stadig glad for at jeg har fået muligheden, ” fortæller Daniel.

I jobopslaget for revisor-stillingen var der én bestemt sætning, der i sin tid havde overbevist Daniel om, at han skulle tage udfordringen op og søge stillingen: ”Den økonomiske forståelse er det vigtigste, og evnen til hurtigt at tilegne sig ny viden.”

”Jeg vil jo ikke ligefrem betegne det som oplagt, at jeg har fået min nuværende stilling, fordi den som sådan ikke stemmer overens med min uddannelse. Men jeg vil alligevel påstå, at min uddannelse har gjort mig i stand til at tilegne mig viden hurtigt og til at gå til opgaver med en progressiv og løsningsorienteret tilgang. Og så havde jeg jo lidt talforståelse fra min tidligere uddannelse i matematik, ” forklarer Daniel.

Hårdt arbejde og gode kollegaer

Daniel er dog ikke i tvivl om, at han kan indhente den manglende viden. Han er nemlig klar til at arbejde en vis legemsdel ud af bukserne – og så har han nogle hjælpsomme kollegaer, der forstår at håndtere en ”revisor in spe”.

”Jeg er godt klar over, at jeg skal arbejde mig op, men alene det faktum har bare givet mig endnu mere motivation og gåpåmod til at lære de færdigheder, jeg skal have, for at kunne nå næste karrieretrin. Mine kollegaer er gode til at gøre det nemt for mig, så jeg ikke sidder og føler mig fortabt. De har været gode til at have en plan for mig, og har en rigtig god idé om, hvordan jeg skal eller kan bidrage til den daglige drift, ” fortæller Daniel.

Han har også et sidste råd til andre jobsøgere, der overvejer et karriereskifte:

 • ”Mit bedste råd til andre, der vil skifte karriere og/eller branche er at holde hovedet oven vande. Det kræver tålmodighed at skifte karriere, eller bare finde et job, og hvis du oven i denne kamp også taber dit eget hoved bliver det endnu sværere. Det skal nok komme, hvis du holder mulighederne åbne og går til opgaven med en positiv indstilling.”

image_printUdskriv eller gem som PDF