Hvad er et motiveret CV?

Interview med chefkonsulent Jens Haugbølle Piihl
3 min. læsetid
02. april 2024

Hvorfor skal du have et motiveret CV?

Jobansøgningen er død. Vil du fange en ny arbejdsgivers opmærksomhed, skal du skrive et motiveret CV.

Sådan lyder det fra virksomhederne, som giver deres bedste råd til jobsøgeren i Rekrutteringsanalysen 2023. For et godt CV er vigtigt for 26 % af virksomhederne. Kun 11 % finder det vigtigt, at jobsøgerne har mere fokus på jobansøgningen.

Tænk på det sådan her: Der ligger to brugermanualer foran dig. De giver dig begge svaret på, hvordan man samler det samme møbel. Den eneste forskel er, at den ene manual er tre gange så lang og uoverskuelig som den anden. Hvilken af dem vil du helst læse – den korte og præcise eller den lange og indviklede?

Medmindre du er brugermanual-entusiast, vil du nok vælge den korte.

Det samme sker, når de rekrutteringsansvarlige i virksomhederne læser dit ansøgningsmateriale. 79 % af dem læser CV’et først, inden de måske – måske ikke – går videre til at læse ansøgningen. Nogle af dem foretrækker endda, at du ikke engang sender en ansøgning med i dit materiale.

Derfor er du som jobsøger rigtig godt på vej, hvis du gør dit CV motiveret.

Men hvad er et motiveret CV?

Chefkonsulent i outplacement og rekruttering Jens Haugbølle Piihl har et bud på, hvad der gør et CV til et motiveret CV:

”Et motiveret CV indeholder en kort profiltekst i toppen af CV’et. Her forholder du som kandidat dig til det job, der søges. Her synliggør du, hvordan dine kompetencer kan dække det behov, som virksomheden har – og måske endda tilføre kræfter til virksomheden, som de ikke var klar over, at de kunne få gavn af. Det skal inden for de første par linjer stå klart, hvilken værdi du skaber for virksomheden. Gør det med få ord klart, hvorfor du er et aktiv for virksomheden.”

To CV or not to CV

Men hvad så med resten af CV’et – er det ikke fint nok bare at genbruge det samme til alle jobs, man søger? Nej, fortæller Jens Haugbølle Piihl:

”Tilpas CV’et efter jobbet. Det gør du ved at se på dit CV med virksomhedens øjne: Er det relevant for en byggevirksomhed, der søger en projektleder, at du konfigurerede og migrerede computerprogrammer i dit tidligere job i en IT-virksomhed? Nej, det er det nok ikke. Men til gengæld er det relevant, at du dengang også sad med ansvaret for kontraktforhandling, økonomistyring og koordinering af bemanding på salgsopgaverne. Dé kompetencer er nemlig overførbare 1:1 til den nye projektlederstilling. På den måde skal du udvælge de relevante kompetencer og slette dem, der til gengæld ikke vil interessere din nye arbejdsgiver. Oversæt dine kompetencer til de kompetencer, som kræves i den nye stilling. Klart og tydeligt. Så skal virksomheden ikke bruge energi på at sidde og gøre det for dig.”

Differentiér dig - og ring!

Når man som jobsøger læser jobopslag, kan de godt ”flyde sammen” med hinanden. Især, hvis man søger stillinger med nogenlunde samme arbejdsopgaver. Og især, hvis virksomhederne ikke har gjort noget særligt ud af at differentiere sig fra de andre virksomheder, som søger en som dig.

Så hvad gør man for at finde ud af, hvad man skal fokusere på i sin motiverede profiltekst i CV’et?

”Ring, for pokker. Ring!” fortæller Jens Haugbølle Piihl:

”Dialog med virksomheden er den bedste måde at få informationer, som du kan bruge til at målrette dit CV. Det kan selvfølgelig være nervepirrende at ringe op til en virksomhed, hvis man ikke er vant til det. Hvis du har lidt for mange sommerfugle i maven, så prøv at øve dig først. Ring op til en ven og spørg ind til opskriften på den der slåen-gin, han serverede sidste lørdag. Eller få bestilt tid til at få sommerdæk på bilen. Så har du varmet stemmen op og fået vished om, at du selvfølgelig stadig kan finde ud af at føre en fornuftig samtale. Plus, at du har fået sat dækskifte i kalenderen.”

Du kan læse mere om, hvordan du kan strukturere et motiveret CV her.