Monica i fleksjob: ”Jeg får lov til at vise, at jeg også kan bidrage”

5 min. læsetid
18. januar 2024

I 2010 satte en ulykke en stopper for Monicas (tv. på billedet) ønske om at arbejde på fuld tid som ernæringsassistent. I dag arbejder hun i et fleksjob 12 timer om ugen på en café ved Nyborg havn, hvor hun er ovenud lykkelig for at være. Læs Monicas historie her og vær forberedt på at blive rørt og glad i låget på samme tid – sådan har vi det i hvert fald her på redaktionen.

En ulykke med konsekvenser

Monica blev uddannet ernæringsassistent i juni 2010. Planen var, at uddannelsen skulle bruges til at arbejde på fuldt blus i et storkøkken, på restaurant eller et andet sted, hvor hendes kompetencer kan bruges. Men desværre satte et uheld en midlertidig stopper for denne drøm.

”Jeg har diabetes og har haft det, siden jeg var syv år gammel. I marts 2010 fik jeg en insulinpumpe, og tre måneder senere skulle jeg på en weekendtur – og her svigtede pumpen desværre. Det gjorde, at mit blodsukker steg og steg i løbet af dagen, og jeg endte faktisk med at få et hjertestop, da jeg blev indlagt på sygehuset i Vejle. Så det var en rimelig hård tur, ” fortæller Monica, der til dagligt bor i Nyborg.

Oplevelsen på denne sommerdag i juni 2010 har desværre givet nogle helbredsmæssige konsekvenser, der gør det umuligt for Monica at varetage et fuldtidsarbejde. Derfor har hun siden ulykken varetaget lidt forskellige småjobs på nedsat tid i et køkken, delikatesseafdelingen i Kvickly og en café.

”Oplevelsen har desværre givet mig nogle men såsom, at min hukommelse kan svigte, og at jeg bliver meget påvirket af for meget stress eller for mange bolde i luften. Det kan jeg slet ikke håndtere. Og i maj 2011 blev jeg faktisk også indstillet og godkendt til fleksjob, men jeg fik ikke benyttet mig af muligheden, ” forklarer Monica.

Hvad er et fleksjob?

  • Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at borgerens arbejdsevne er væsentligt og varigt nedsat på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, vedkommende kan klare.

    Der findes fleksjob inden for alle brancher, og i et fleksjob kan borgeren både arbejde med det fag, han/hun er uddannet til eller har erfaring med fra tidligere – eller du kan skifte fag og bruge dine erfaringer på nye måder.

    Selve fleksjobbet er midlertidigt i fem år ad gangen, hvis borgeren er startet i et fleksjob efter 2012 og ikke er fyldt 40 år. Efter 4½ år skal kommunen vurdere, om vedkommende fortsat er berettiget til et fleksjob.

    Kilde: borger.dk

Fik hjælp til at kontakte virksomhederne

Den nye virkelighed med et helbred på nedsat blus har krævet en del tilvænning for Monica. Hun er slet ikke i tvivl om, hvad der har været den største barriere for hende ift. at anskaffe sig et fleksjob, og det blev hun særligt opmærksom på, da hun i februar 2018 startede på et af ballisagers fleksjob-forløb i Nyborg.

”Når jeg kontaktede virksomhederne, havde jeg en tendens til kun at fortælle virksomhederne om alle mine dårligdomme. Der var det virkelig en stor hjælp at have Margit (red. Ballisagers konsulent) til at hjælpe med at ringe til virksomhederne og kort introducere dem for alt det, jeg faktisk KAN hjælpe med, uden at glemme også at nævne mine begrænsninger, ” siger Monica.

Eksempelvis kunne Monica ofte glemme at fokusere på sin uddannelsesbaggrund som ernæringsassistent. Og netop den information udnyttede Monica og ballisagers konsulent til at finde en virksomhedspraktik hos en café på Nyborg havn.

”Jeg har fået mulighed for at arbejde på en café nede ved Nyborg havn, der hedder Café Apostrof. Der har jeg været siden april og det er jeg super glad for. Jeg var først i virksomhedspraktik i en måneds tid for, at Breno og Annika (red. ejerne af caféen) lige kunne se mig an, og vi kunne lære hinanden bedre at kende, og derefter blev jeg ansat i fleksjob 12 timer om ugen, ” fortæller Monica.

Fleksjobs Danmark marts 2018
Kilde: Jobindsats.dk, tal fra marts 2018

”Fantastisk at have noget at stå op til”

Nogle dage er Monica frisk som en havørn – andre dage kan arme, ben og hoved føles blytunge. Det er umuligt for hende at forudse dagsformen. Til gengæld ved hun godt, hvorfor et arbejde betyder alt for hende, også selvom det er på nedsat tid.

”Der er nogle dage, hvor jeg er nødt til at tage hjem fra arbejde, eller hvor jeg slet ikke kan komme, fordi jeg har det skidt. Men jeg vil bare så gerne bevise, at jeg kan noget, selvom mit helbred har nogle begrænsninger, ” fortæller Monica med stålsat stemme og fortsætter.

”Det kan godt være, at jeg kun har 12 timer om ugen, men bare det at føle, at jeg bidrager med en lille smule, og at jeg gør en forskel for caféen, er guld værd. Det er helt fantastisk at have noget at stå op til, og jeg glæder mig hver gang, jeg skal på arbejde som for eksempel nu her, ” fortæller Monica os et par timer, inden hun skal møde ind på dagens vagt.

Kollegaerne er gode til at vise hensyn

Monica arbejder 3 dage om ugen, 4 timer pr. dag, og hverdagen på Café Apostrof fungerer særligt godt, fordi kollegaerne er gode til at tilpasse arbejdet til Monicas styrker og begrænsninger. Og i praksis er det bitte små hensyn, der gør hverdagen meget nemmere for Monica.

”Efter mit uheld i 2011 har jeg desværre fået nogle nerveskader, der gør, at jeg bliver hurtig svimmel, og oveni det har jeg lavt blodtryk. Derudover er jeg ikke så god til at mærke tørst, så helt konkret er mine kollegaer rigtig gode til at minde mig om, at jeg skal huske at få nok at drikke, eller også stiller de bare et glas vand til mig. Det er sådan en lille ting, der gør tingene lettere for mig, ” siger Monica og fortsætter.

”For nogle er rutinepræget arbejde noget af det mest dødssyge og kedelige, men for mig er det vigtigt at følge en rutine. Så derfor laver mine kollegaer altid en to-do-liste specifikt til mig, så jeg ved, hvad der skal gøres, når jeg møder ind på arbejde. Det er sådan noget, der bare er guld værd for mig, for så behøver jeg ikke at gå og spørge om, hvad jeg skal nu, og samtidig kan jeg gøre det hele i mit eget tempo. På mine gode dage kan jeg det hele, men på den lange bane giver det desværre bagslag, hvis jeg gør det hele. Så det skal doseres rigtigt, og det er de rigtig gode til her, ” siger Monica og runder vores interview af med et ønske til andre, der står i en tilsvarende situation:

”Jeg håber, at min historie kan inspirere andre, der står i en tilsvarende situation, til at få det maksimale ud af tilværelsen og deres arbejdsliv, også selvom de har nogle helbredsmæssige begrænsninger, der gør, at de ikke kan arbejde på fuldt blus.”

Fleksjob

Vil du læse mere om vores fleksjobforløb?

Så download vores One-pager omkring vores fleksjobforløb eller skriv direkte til vores Regionschef Jette V. Pedersen på jvp@ballisager.com.

image_printUdskriv eller gem som PDF