Employee advocacy: Gør jeres medarbejdere til digitale ambassadører
Employee advocacy – eller medarbejderambassadørskab – handler om aktivt at bringe sine medarbejdere i spil som ambassadører for virksomhedens brand. Employee advocacy er således en del af virksomhedens employer branding-arbejde, som vi har skrevet mere om her.
Men hvorfor er employee advocacy en god forretning for jeres virksomhed? Hvordan kan I konkret arbejde med employee advocacy? Og hvilke sociale medier kan I inddrage i jeres arbejde med employee advocacy? Det får du svar på i denne artikel.
NB: Download en One-pager med spørgsmål til din employee advocacy-strategi nederst på siden.
Hvad er employee advocacy?
Employee advocacy handler om aktivt at bringe sine medarbejdere i spil som positive ambassadører for virksomhedens brand – typisk på de digitale platforme. Virksomhedens netværk bliver således udvidet markant ved at udnytte sine medarbejderes netværk. Læs evt. mere om fordelene og fælderne ved employee advocacy på kommunikationsforum.dk.
Hvorfor employee advocacy?
Der er (mindst) tre gode grunde til at arbejde proaktivt med employee advocacy:
-
Tillid og troværdighed
Budskabet i jeres kommunikation får et mere personligt præg, når det kommer fra en ansat. Faktisk viser en omfattende Employee Advocacy-undersøgelse fra reklamebureauet Envision, at 54 % stoler mest på budskaber fra ”almindelige” ansatte i virksomheden frem for virksomhedens ledelse, reklamer eller pressearbejde (Kilde: Envision, Fra ansatte til ambassadører, 2017) -
Flere ansøgere
Samme undersøgelse fra reklamebureauet Envision viser, at 78 % bliver påvirket af positive historier fra ansatte og får en øget lyst til at søge job i den respektive virksomhed. I en tid, hvor det bliver sværere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, er employee advocacy en discplin, der kan vise sig at være enormt afgørende. -
Rækkevidde
Opslag fra medarbejdere deles 24 gange oftere på sociale medier end opslag fra en virksomhed (Kilde: Hootsuite.com). Det er 24 gode grunde til at udnytte jeres medarbejderes enorme netværk – særligt på de sociale medier.
Strategi for employee advocacy
Employee advocacy er en vaskeægte krydsilds-disciplin (ligesom employer branding i øvrigt).
Employee advocacy-disciplinen ligger nemlig og pendler i en fast rute mellem HR-, kommunikations- og rekrutterings-afdelingen. Det hænger sammen med de tre førnævnte fordele, som jo uden tvivl vil gavne alle virksomhedens HR-, kommunikations- og rekrutterings-medarbejdere.
Af samme grund lyder vores første råd til dig: Sørg for at placere hovedansvaret for jeres employee advocacy-arbejde i én af afdelingerne – ellers kan det nemt blive en ”jeg-har-du-har”-situation, hvor ingen har bolden, men alle tror, at modparten har den.
Når det er fastlagt, skal den pågældende afdeling arbejde proaktivt med at få jeres medarbejdere til at promovere jeres arbejdsplads. Du kan f.eks.:
-
Involvere medarbejdernes eget netværk, når I skal rekruttere nye medarbejdere
-
Bede medarbejderne om at dele eller like jeres opslag på sociale medier
-
Bede medarbejderne om at dele ud af deres viden i et blogindlæg, et oplæg, en podcast, en video eller i et andet indholdsformat
-
Lave portrætter af virksomhedens medarbejdere ved at skrive artikler til hjemmesiden, lave videoer eller lignende
Uanset hvilken metode I vælger at benytte jer af, er det vigtigt, at jeres medarbejdere – og dermed jeres brand – bevarer troværdigheden og autenticiteten.
Eksempelvis bør medarbejdere aldrig blive presset til at sprede jeres opslag på sociale medier, hvis de ikke mener, at det kan skabe værdi for deres personlige brand og følgere/forbindelser. En rapport fra 2016 foretaget på det amerikanske og europæiske marked viser f.eks., at 20 % har prøvet at blokere/unfollowe/unfriende en person, fordi deres arbejdsrelaterede opslag blev for meget (Kilde: Altimeter Group, Social Media Employee Advocacy Report, 2016).
Overvejelse: Lav en positiv politik for brugen af sociale medier
-
Mange virksomheder har politikker for brugen af sociale medier (typisk i Personalehåndbogen), der handler om, hvad medarbejderen IKKE må bruge sine sociale medier til.
Overvej om den ikke bør vendes om til at fortælle medarbejderne, hvad de BØR eller KAN bruge deres sociale medier til set med arbejdsgiverens øjne.
Selvom du naturligvis skal være opmærksom på, at medarbejdernes profiler på sociale medier er deres egne private profiler – og de selv bestemmer over brugen af dem – kan I med fordel give jeres medarbejdere nogle retningslinjer for, hvordan de kan bruge deres sociale medier til at være et aktiv for virksomheden.
Sociale medier: Employee advocacy’s slagmark
Der kan siges mangt og meget om sociale medier i en employee advocacy-kontekst. Vi vil derfor nøjes med at give nogle korte karakteristikker af hhv. LinkedIn, Facebook, Instagram og Twitter og lade det være op til dig at vurdere, hvilket medie du vil vælge at prioritere i dit arbejde med employee advocacy.
For det er vores primære råd ift. employee advocacy på sociale medier:
At du bør overveje at prioritere din employee advocacy-indsats på ét eller to sociale medier til at starte med. Tid er og bliver en afgørende faktor – både hos de employee advocacy-ansvarlige og hos de medarbejdere, der skal dele, like og kommentere.
Overvej derfor at prioritere de medier, der allerede bruges hyppigt og aktivt af jeres virksomhed (f.eks. hvis I har en virksomhedsside) og af medarbejderne.
1. LinkedIn
LinkedIn er Verdens største professionelle, sociale medie med 530 mio. brugere fra over 200 lande og 2.4 mio. brugere alene i Danmark.
Mange arbejdstagere på det danske arbejdsmarked – specielt på funktionærniveau – har en LinkedIn-profil, og vores årlige rekrutteringsanalyse viser, at 49 % af arbejdsgiverne brugte LinkedIn i deres ansættelsesproces i 2017.
Ifølge en amerikansk undersøgelse af LinkedIns brugere af Pew Research Center fra 2016 (Kilde: Pew Research Center, Social Media Update 2016), er det de 18-29-årige, der er stærkest repræsenteret på LinkedIn:
-
34 % af de 18–29-årige bruger LinkedIn
-
33 % af de 30–49-årige bruger LinkedIn
-
24 % af de 50–64-årige bruger LinkedIn
-
20 % af de 65+-årige bruger LinkedIn
2. Facebook
Facebook er Danmarks største sociale medie med knap 3,7 mio. danske brugere (Kilde: Facebooks annoncerings-modul, december 2017) og over 2 mia. brugere på Verdensplan (Kilde: Facebook, Newsroom & Company Info). Facebook er altså et socialt medie, hvor du kan nå ud til en meget bred målgruppe i den arbejdsdygtige alder.
Her er lidt ekstra facts om brugen af Facebook:
-
65 % af alle danskere over 12 år bruger Facebook dagligt (Kilde: DR’s Medieudviklingsrapport, Januar 2018)
-
30 % af danskerne angiver Facebook som én af tre apps, de ikke kan undvære. Faktisk er Facebook den mest uundværlige app hos de 15-45-årige, og den næstmest uundværlige app blandt de 46-55-årige og 56+-årige danskere (Kilde: Audience Project, Apps & Social Media Usage in the US, UK & Nordics, Insights 2017
3. Instagram
Instagram er et visuelt socialt medie, der fortæller historier gennem billeder.
I Danmark findes der knap 350.000 private Instagram-profiler, dvs. profiler, der ikke er virksomhedsprofiler, og der laves omkring 30.000 danske Instagram-opslag om dagen (Kilde: Overskrift.dk, Social Media Week, marts 2017).
Her er lidt ekstra facts om brugen af Instagram:
-
17 % af alle danskere over 12 år bruger Instagram dagligt (Kilde: DR’s Medieudviklingsrapport, Januar 2017)
-
57 % af danske kvinder bruger Instagram dagligt, mens det kun er 37 % af de danske mænd, der bruger mediet dagligt (Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen, Brug af sociale medier, november 2017)
-
Aktiviteten på Instagram er størst fredag, lørdag og søndag, mens danske brugere generelt er mest aktive fra kl. 16-20 (Kilde: dk, Social Media Week, marts 2017).
4. Twitter
Twitter er det sociale medie, hvor kort og skarp kommunikation er mest påkrævet – du har i hvert fald kun 280 tegn at gøre godt med.
Twitter har knap 350.000 danske profiler, hvoraf 70.000 har en aktiv profil (Kilde: Overskrift.dk, Social Media Week, marts 2017). På Verdensplan findes der 330 mio. aktive brugere (Kilde: Twitter, Letter to Shareholders, Q3, oktober 2017).
Twitter er et godt medie til at få et budskab delt og spredt hurtigt, mens et emne er aktuelt.
Formatet er korte beskeder med tekst, billeder og/eller video, også kaldet tweets, som kræver, at afsenderen fatter sig i korthed og er præcis i sin kommunikation.
Her er lidt ekstra facts om brugen af Twitter:
Twitter-terminologi
-
Tweet: En besked på op til 280 tegn, der indeholder tekst, billede(r) og/eller video.
-
Retweet: Deling af dit tweet.
-
Follow: Du kan følge alle personer og virksomheder, der er på Twitter.
-
Mention: At blive omtalt på Twitter.
-
5 % af alle danskere over 12 år bruger Twitter dagligt (Kilde: DR’s Medieudviklingsrapport, Januar 2017)
-
17 % af de danske mænd bruger Twitter dagligt, mens det kun er 9% af de danske kvinder, der bruger mediet dagligt (Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen, Brug af sociale medier, november 2017)
-
Aktiviteten på Twitter er størst mandag til fredag, mens danske brugere generelt er klart mest aktive fra kl. 18-22 (Kilde: dk, Social Media Week, marts 2017)
Indholdsstrategi: Sådan kan du engagere dine medarbejdere på sociale medier med godt, relevant indhold
Inspireret af Astrid Haug, ekspert i sociale medier, kan vi anbefale dig at lave en indholdsstrategi for, hvilket indhold der skal drive medarbejdernes aktivitet på de sociale medier.
Vi vil helt klart anbefale, at du lader inspiration, viden og faglighed gå forrest. Eksempler på relevant, fagligt indhold kunne være:
- Nyheder fra jeres hjemmeside
- Blogindlæg fra jeres hjemmeside
- Historier om jeres virksomhed i medierne
- Interessante rapporter og analyser inden for jeres fagområde
- Et oplæg fra en debat- eller temaaften
- Infografikker
- Video, video, video
- Jobopslag
3,2,1… Hov vent: Her er 7 spørgsmål, inden du går i gang med Employee Advocacy
Inden du for alvor sætter alt ind på arbejdet med Employee Advocacy, bør du stille dig selv følgende lavpraktiske spørgsmål:
- Hvem skal have ansvaret for arbejdet med Employee Advocacy? (Afdeling og/eller person)
- Skal vi starte med at prioritere Employee Advocacy på 1-2 udvalgte sociale medier?
- Skal vi udvælge en gruppe af medarbejdere, der indgår i et særligt ambassadør-team?
- Skal vi investere i at uddanne vores medarbejdere i at bruge sociale medier professionelt?
- Hvordan skal vi motivere medarbejderne til at blive ved med at deltage i Employee Advocacy-arbejdet – også på lang sigt?
- Hvordan instruerer vi medarbejderne i at like, kommentere og/eller dele vores indhold?
Skal de have en skriftlig skabelon, dvs. en ”delings-tekst”, eller skal det være op til dem selv?
- Frekvens-spørgsmål:
Hvor ofte skal vi skrive til vores medarbejdere og gøre opmærksom på, at vi har lavet et opslag på LinkedIn, Facebook, Instagram og/eller Twitter (hvert opslag, hvert andet opslag eller én gang om ugen)?
Hvornår på dagen/ugen skal vi opfordre medarbejderne til at dele vores opslag?
Del artiklen
Læs også
Disse relaterede artikler