Blog: 6 ting du IKKE må gøre i din jobsøgning

4 min. læsetid
18. januar 2024

De sidste seks år har vi i Konsulenthuset ballisager taget temperaturen på danske virksomheders HR- og rekrutteringsafdelinger.

Vi ved nogenlunde, hvad din kommende arbejdsgiver vil have. Og vi har også fundet ud af, hvad der får blodtrykket til at spurte op i farezonen hos mange af virksomhedernes rekrutteringsansvarlige.

Derfor har jeg gravet 6 af de mest markante ”no go’s” frem fra Rekrutteringsanalysens vidensarkiv.

Og selvom de næste linjer kommer til at lyde som en ét-mands-parodi på Tom & Jess (Ja, det var dem, der lavede ”fy fy skamme”-sangen), så er rådene selvfølgelig aldeles velmente.

1. Placer dig aldrig kun i én rekrutteringskanal

LinkedIn, uopfordrede ansøgninger, netværk, Facebook, vikar- og rekrutteringsbureauer og mange flere. Virksomhederne bruger rigtig mange rekrutteringskanaler, når de finkæmmer jobmarkedet for deres næste medarbejder. Faktisk bruger de normalt tre forskellige rekrutteringskanaler pr. ansættelsesproces.

Desværre oplever jeg engang imellem, at jobsøgere stirrer sig blinde på den mest oplagte kanal af alle: opslåede stillinger.

Men det er ikke bare den mest oplagte – det er også den nemmeste og mest konkurrenceprægede kanal. I gennemsnit får virksomhederne f.eks. 52 ansøgninger pr. stilling.

Så sørg for at holde ordentligt gang i jobsøgningsgryden ved at aktivere flere kanaler samtidig. Din jobsøgning er ligesom et komfur, hvor du skal holde gang i alle fire kogeplader:

  1. Annoncerede jobs
  2. Uopfordrede ansøgninger
  3. Netværk + sociale medier
  4. Vikar- og rekrutteringsbureauer

Du ved simpelthen ikke, hvilken kogeplade, der leverer din jobmæssige drømmeret. Du må erkende, at jobsøgningssucces har 80% held på ingredienslisten.

2. Keep It Short Sweetheart

Du har ikke nogen pokkers god grund til at udfolde CV og ansøgning på mere end 3 og 1 side. 83% af virksomhederne siger nemlig max 3 sider til CV’et ligesom hovedparten foretrækker en et-siders ansøgning.

Når du skriver dine papirer skal du tøjle din fortællertrang og lytte til almindelig kommunikationslogik: Jo mindre tekst – jo tydeligere fremstår dine budskaber. Og sidegevinsten ved den skarpt prioriterede kommunikation er, at du udviser respekt for modtagerens knappe tid. Men selvfølgelig skal du have de ting med, der giver dig point i screeningen.

Vi har flere gange rådgivet jobsøgere, der sidder med 5+ siders CV og over 2 siders ansøgninger. Jobsøgere med den type ansøgningspakker bliver vurderet positivt cirka lige så tit, som en meteorit rammer Jorden (det er for resten godt og vel 5 gange om året).

Så sørg endelig for at holde dig under de to ”smertegrænser”, hvis du vil forbedre din succesrate.

3. Lad vær’ med at spille kostbar til jobsamtalen

Hvis du bliver inviteret til en jobsamtale, kan jeg bestemt ikke anbefale dig at spille kostbar. Kun én spinkel lille procent af arbejdsgiverne synes, at det er et godt jobsøger-råd, at du viser dem, at det ikke er for enhver pris, at de kan få dig.

Derimod er det langt vigtigere, at du husker at tage din personlighed med til jobsamtalen – og viser den frem uden røgslør og filter.

Hele 48% af arbejdsgiverne mener nemlig, at jobsøgere generelt bør blive bedre til at lade personligheden skinne igennem til jobsamtalen. Du skal med andre ord give noget af dig selv, din personlighed og dine faglige erfaringer.

4. Nedprioritér aldrig din research og forberedelse

Det gælder både, når du skriver din ansøgning og CV, når du ringer uopfordret til en virksomhed, eller når du går til jobsamtale. Det er én af virksomhedernes største anke til alle jobsøgere:

  • I Rekrutteretingsanalysen 2016 var 62% af arbejdsgivernes bedste jobsøger-råd: Sæt dig ind i virksomheden, du søger hos.
  • I Rekrutteringsanalysen 2015 svarede 72% af virksomhederne, at den mest irriterende jobsøgningsadfærd er, når jobsøgeren virker uforberedt til jobsamtalen.

Så sørg for at støve din viden om virksomheden godt og grundigt af, inden du banker på ruden.

5. Angiv aldrig en reference, du ikke kan stå inde for

Der bliver trukket referencer i de danske HR-afdelinger lige så ofte, som der siges amen i kirken.

89% af de offentlige og 95% af de store, private virksomheder med over 50 ansatte trækker referencer på en kommende medarbejder.

Referencerne bliver som regel altid trukket, efter du har været til en første jobsamtale. Oftest er det også først dér, at arbejdsgiveren spørger ind til de angivne referencer. Angiv først konkrete referencer, når det efterspørges, og sørg for at forberede dine referencer på, at de kontaktes. Altid.

6. Drop salgstalen, hvis du ringer på en opslået stilling

Det er en god idé at ringe på et stillingsopslag – forudsat at du kan frasere et par gode spørgsmål. Hvad arbejdsgiverne derimod ikke gider er, at du ringer og forstyrrer processen ved at give en mundtlig præsentation af dig selv. Spørgsmål og nysgerrighed skal altid være hovedretten i din opringning. Du må højest aflevere et kort budskab om dit match og motivation for jobbet i en sidebemærkning. Husk det. Her er fakta:

  • Kun 9% af arbejdsgiverne mener, at et godt opkald kræver et fast ananas-i-egen-juice-indspark fra jobsøgeren.
  • Derimod mener hele 79%, at du skal bruge dine 3-4 minutter – for så lang tid har du i gennemsnit til et opkald – på at stille spørgsmål, hvis svar ikke fremgår af annoncen.
  • Og så må dine spørgsmål ellers gerne afspejle, at du har sat dig ind i virksomheden. Det mener 67% af virksomhederne nemlig er kendetegnende for et godt opkald.

Og så det sidste (gratis), men vigtigste råd: Vær nysgerrig

Uanset hvilken del af din jobsøgningsstrategi, du savner input til, så vil jeg altid kunne anbefale dig én absolut sandhed:

Vis din oprigtige nysgerrighed for jobbet, virksomheden og de personer, du er i kontakt med – og det vil blive belønnet. Enten i form af viden til din videre jobsøgning, et større netværk eller slet og ret et job. Nysgerrighed er jobsøgerens bedste våben!

De bedste hilsner,
Morten Ballisager

Morten Ballisager
Morten Ballisager Direktør og ejer
  • OM MORTEN BALLISAGER

    Morten er ejer og direktør i ballisager. Jobsøgning, rekruttering og jobskifte hører til de foretrukne blog-emner.

    Morten er også forfatter til håndbogen i Moderne Jobsøgning og ophavsmanden bag ballisagers Rekrutteringsanalyser. Dertil har han over 18 års erfaring fra beskæftigelsesområdet.

image_printUdskriv eller gem som PDF