Arny: “Uopfordret jobsøgning blev min vej til job”

4 min. læsetid
18. januar 2024

Arny blev færdiguddannet i 2014. Knap to år som jobsøgende og to virksomhedspraktikker senere, har hun nu fået job som landskabsarkitekt hos arkitektvirksomheden Wainø|Frandsen – et vaskeægte drømmejob. Opskriften: Ét styks strategi for den uopfordrede jobsøgning og ét styks opgør med en telefonskræk, der længe havde plaget hende.

Her på redaktionen har vi valgt at slippe tøjlerne for en stund og overlade ordet til Arny, tidligere jobsøger hos ballisager, der hudløst ærligt fortæller om både motivations-mavepustere, udfordringer og ikke mindst løsninger på nogle af de udfordringer, hun har mødt som jobsøger.

Spoiler Alert: Hun har også et tip til, hvordan du kan arbejde videre med din telefonskræk.

Hvordan greb du din jobsøgning an, inden du startede hos Konsulenthuset ballisager?

Før jeg startede hos ballisager ansøgte jeg mest opslåede stillinger, men brugte uopfordret for at opfylde min ‘ansøgningskvote’, når der ikke var nok opslåede jobannoncer. Jeg var begyndt at løbe tør for tegnestuer i Aarhus-området, som jeg kunne ansøge uopfordret, og som jeg kendte til.

Hvad var dine største udfordringer?

For mig var den største udfordring at finde en konkret jobsøgningsstrategi for mine uopfordrede ansøgninger. Og så at ringe til virksomheder og følge op på de uopfordrede ansøgninger.

Så uopfordrede ansøgninger og telefonskræk. Hvordan arbejdede du videre med din uopfordrede jobsøgningsstrategi?

Min jobkonsulent hos ballisager viste mig, hvordan man kan hente liste over virksomheder i databasen (red. NN Markedsdata) – som var akkurat det, jeg havde brug for, da jeg var løbet tør for virksomheder. Vi aftalte, at jeg ville hente sådan en liste fra databasen efter mine kriterier og tilpasse mit ansøgningsmateriale til uopfordrede ansøgninger.

Næste gang jeg mødtes med min jobkonsulent, havde jeg ikke været inde i databasen for at hente denne liste over virksomheder, meget pinligt – kender I det der med at udskyde og udskyde….?

Nå, men så fik vi hentet listen sammen, og den blev sendt til min e-mail, så nu var der ikke andet at gøre end at begynde på listen. Konsulenten og jeg lavede faktisk en helt konkret plan sammen:

  • Sende 3-4 uopfordrede ansøgninger afsted 2-3 gange om ugen
  • Følge op 2 dage senere med telefon.

Og hvad med telefonskrækken – hvordan arbejdede du videre med den?

For mig var dette den største udfordring. Jeg har i forvejen svært ved at ringe til folk – også til mine venner – og generelt kan jeg ikke lide at tale i telefonen.

Men jeg havde lyst til at overkomme frygten, fordi det jo er lidt pinligt at frygte eller få angst over noget, som i virkeligheden er både enkelt og nemt.

Så jeg begyndte at lade, som om det ville være nemt at ringe og følge op. Det lyder måske underligt, men jeg synes, det hjælper. Det er, som om man snyder sig selv eller sin hjerne, og på den måde fjerner den unødvendige frygt, som er forbundet med tanken.

Men du fik altså sammenstykket en liste med virksomheder sammen med din konsulent. Hvad gjorde du så helt konkret, da du skulle sende de uopfordrede ansøgninger afsted?

Da der var gået to uger, uden at jeg var startet på listen og næste samtale med min jobkonsulent nærmede sig, besluttede jeg mig for at tage mig sammen.

Jeg fik sendt 6-7 ansøgninger afsted fra listen på en dag, og dagen efter fik jeg mail fra en partner fra en af tegnestuerne, jeg havde kontaktet.

Han fortalte, at de ikke havde tradition for at have ansatte i det område, jeg er specialiseret inden for – så mine kompetencer falder lidt udenfor deres forretningsområde. Han ønskede mig held og lykke, og til sidst foreslog han, at jeg kunne tage kontakt til en bestemt virksomhed. Kontaktoplysninger på virksomheden fulgte også med.

Heldigvis ved vi jo, at din historie ender lykkeligt. Så lad os høre – hvordan lykkes du med at komme i job?

Ugen efter tog jeg en runde mere og fik sendt 10 ansøgninger af sted fra listen, hvor jeg startede med den virksomhed, jeg var blevet henvist til af partneren fra den anden tegnestue.

De svarede straks dagen efter og ville meget gerne mødes med mig. Jobsamtalen gik så godt, at jeg blev hyret på stedet med opstart ugen efter.

ARNYS RÅD TIL ANDRE JOBSØGERE, DER VIL KASTE SIG OVER DEN UOPFORDREDE JOBSØGNING

  • Saml erfaring i virksomhedspraktik eller løntilskud
    Mit allerførste råd som jeg håber ”goes without saying“: Kom i virksomhedspraktik hurtigst muligt og få indhentet erfaring! Jeg må indrømme, at jeg ikke troede på det i starten, var meget modstræbende ved tanken om at arbejde i 4-8 uger uden løn.

  • Søg uopfordret
    Det var min plan: Jeg tænkte, at hvis telefonsamtalen ikke går godt, så er det alligevel en sejr, fordi jeg fik ringet. Og skulle det så ske, at samtalen går godt – og personen jeg taler med er venlig – så tør jeg måske ringe til flere. Det blev hurtigt en win-win-situation oppe i mit hoved. Som I kan se fra min historie så virker det. Få hentet listen og gå i gang med den – én virksomhed ad gangen. Og hvis du får ‘angstanfald’ ved tanken om telefonopfølgning – så prøv at sige til dig selv, at hvis du sender 7 ansøgninger af sted, så får du lov til at vælge én at ringe til.

  • Bliv inspireret af din omgangskreds og prøv forskellige strategier af
    I en periode var jeg meget i kontakt med en veninde, som stod i samme jobsituation. Vi brugte hinanden til at indhente inspiration til vores jobsøgning – både for at spice det lidt op og gøre det lidt sjovt igen. Jeg kunne virkelig mærke, hvor meget det gjorde for mit ‘drive’ når jeg kunne dele min erfaring på denne måde.

  • Brug din jobkonsulent
    Og vær ærlig over for ham/hende for at få mest muligt ud af det.

  • Vær aktiv på LinkedIn
    Hold din profil opdateret og ‘like’ til nyheder/posts du synes er interessante.

image_printUdskriv eller gem som PDF