Videoansøgning med humor på: Se Aidins jobsøgningsvideo

Af |2019-02-18T14:54:47+01:0020 februar, 2019|

Kender du det der med, at du har en god, vovet idé til din jobsøgning – men du mangler lige den sidste portion mod til at føre idéen ud i jobsøgningslivet? Så har du intet andet valg end at læse denne artikel. Det er nemlig lidt af en vovehals-historie – eller i hvert fald en historie, der kræver, at man tør blotte sig selv, vise personlighed og åbne op for den humoristiske pose. Så kære læser: Tag godt imod Aidin, der har lavet en videoansøgning med humor og personlighed placeret helt oppe i førersædet. Og vi har naturligvis interviewet ham for at høre mere om hvorfor, hvad, hvordan og til hvem.

Hej Aidin. Kan du prøve at fortælle lidt om dig selv: Hvem er du? Og hvilken type job drømmer du om?

Jeg hedder Aidin Sarfaraz, er cand.mag. i engelsk og oversættelsesteori, og jeg kunne godt tænke mig at arbejde med produktion af medier (lyd, TV eller video).

Og hvordan er jobsøgningen gået indtil videre (red. februar 2019)?

Det danske medielandskab er forholdsvis begrænset, og er man ikke benådet med skarpe kontakter i forvejen, handler det om at væbne sig med tålmodighed.

Jeg har været heldig nok at komme i virksomhedspraktik hos DBU’s in-house videoproduktion, hvor jeg var med på så godt som alle områder: Værtskab, programudvikling, research, manus, tilrettelæggelse, produktion, afvikling og redigering. Jeg har også enkelte timer hos en sports-Tv-kanal, hvilket har givet mig indblik i produktionsapparatet.

Derudover har jeg i over 4 år produceret og været med på egne podcastprojekter. En ting, som jeg i høj grad bruger i min professionelle profilering.

Hvad synes du egentlig er det sværeste, når man søger job?

Hver branche har sine egne udfordringer. For mit vedkommende er det sværeste, at folk ofte enten headhuntes eller ansættes på baggrund af, hvad de tidligere har lavet. Derfor er det vigtigt at have en stærk portfolio, som man kan prikke til potentielle arbejdsgivere med.

Derudover er det mit indtryk, at det er de færreste stillinger, der slås op. Min jobsøgning består derfor af uopfordret kontakt og fremsendelser af portfolioen, og på den måde er man i høj grad afhængig af folks villighed til at lytte til og evt. mødes med en udefrakommende.

“Hvis jeg, med et kort videoklip, kan vise kreativitet, glimt i øjet, glat tunge, imødekommende personlighed og (forhåbentlig) et lille drys humor fra næstnederste hylde, slipper jeg for prosaiske formuleringer som jeg tager min faglighed dybt seriøst, men kan godt lide at knappe den øverste knap op, åbne en øl og fortælle en dårligt timet Alle Børnene-vittighed.”

– Aidin Safarraz

Så du har produceret en video?

Ja. Hvis man vil ind i en branche, hvor personlighed og fremtoning spiller en væsentlig rolle, er det naturligt at fremsende mere end bare en masse ord og evt. et billede.

Jeg skrev derfor min idé ned og kontaktede en god kammerat, der arbejder med at producere korte informationsvideoer, og som jeg i øvrigt har lavet noget videosjov med under vores fælles studietid.

Vi optog begge videoer over en efterårsdag i Valby, og postproduktionen varede vist et par dage.

Se Aidins videoansøgning her (Tip: Han er stadig ”up for grabs”)

Hvilke overvejelser har du haft ift. indholdet?

Jeg ville gerne lave to korte videoer, som kunne opsummere nogle af de ting, man ellers skal grave frem i CV’et.

Den ene viser seriøse Aidin, der siger alle de rigtige ting på en behersket og særdeles voksen måde, på et klip med rolig kameraføring. En slags firmapræsentation kan man vel kalde det.

Den anden video (som kan ses i artiklen) viser mig imidlertid fra en mere løssluppen og formentlig også mere naturlig side. Hovedtanken bag videoen er “show it, don’t tell it”.

I en ansøgning er det ofte sparsomt med plads, og man er derfor tilbøjelig til at fokusere på sin faglighed. Der er ikke rigtig plads til at lade sin personlighed komme til udtryk på anden vis end beskrivende ord, hvilket i mine øjne modarbejder hele pointen. Personlighedstræk, som skal opleves, kan ikke opsummeres med ord på et ark.

Hvis jeg derfor, med et kort videoklip, kan vise kreativitet, glimt i øjet, glat tunge, imødekommende personlighed og (forhåbentlig) et lille drys humor fra næstnederste hylde, slipper jeg for prosaiske formuleringer som “jeg tager min faglighed dybt seriøst, men kan godt lide at knappe den øverste knap op, åbne en øl og fortælle en dårligt timet Alle Børnene-vittighed”. Træk som udstråling, energi og uhøjtidelighed kan vises, og dermed får folk syn for sagen i modsætning til formuleringen “jeg er energisk, udadvendt og uhøjtidelig”.

Hvad er dit bedste videoråd til andre jobsøgere?

Mit bedste råd til folk, som overvejer selv at lave en lille præsentationsvideo, er at finde frem til de sider af sig selv, der er bedre at opleve end at læse om, og så vise dem på en facon, der ellers passer til den branche, man søger inden for.

Man sparer både plads i ansøgningen/CV’et, og samtidig springer der en fuld 3D-figur op af papiret, når arbejdsgiveren læser ens ansøgning.

Hvor står du henne i din jobsøgning her og nu (red. februar 2019)?

Jeg er stadig i en situation, hvor jeg leder efter fastansættelse. Så hvis der skulle sidde nogen derude og tænke, at deres arbejdsplads trænger til et digitalt pift i form af en video- eller podcastside + evt. et rutineret, imødekommende og menneskeligt ansigt/stemme udadtil, tager jeg meget gerne en uforpligtende snak over danskvand uden citrus.

image_printUdskriv eller gem som PDF