Rekruttering via LinkedIn: Sådan bruger du LinkedIn til at rekruttere medarbejdere

14 min. læsetid
05. juni 2019

 

LinkedIn er i høj kurs, når danske virksomheder skal ansætte medarbejdere, og i 2018 brugte 55% af de danske arbejdsgivere LinkedIn til rekruttering (Kilde: Rekrutteringsanalysen 2018). I denne artikel giver vi dig nogle råd til, hvordan du kan bruge LinkedIn til at annoncere en stilling (gratis og betalt) og til at søge efter samt kontakte relevante kandidater til stillingen (Search). 

Hvad er LinkedIn?

LinkedIn er Verdens største professionelle, sociale medie med 530 mio. brugere fra over 200 lande og 2.5 mio. brugere alene i Danmark (Kilde: LinkedIn Member Insights Report, Januar 2019).

Hvad der i 2003 startede som en CV-, job- og kontaktdatabase har sidenhen udviklet sig til at blive et mere dynamisk medie, hvor det også er muligt for folk (og virksomheder) at interagere og være sociale med hinanden. 13% af danskerne bruger faktisk LinkedIn mindst én gang om ugen (Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen, Brug af sociale medier 2017).

Hvem bruger LinkedIn i Danmark?

Vi har fået et indblik i danske LinkedIn-brugeres baggrund via en særlig Member Insights Report, som vores danske kontakt hos LinkedIn har sendt til os:

LinkedIn brugere i Danmark 2019 baggrundsinfo
 

I Kandidatanalysen 2019 kunne vi også konkludere følgende om LinkedIn-brugernes alder og uddannelse:

LinkedIn brugere i Danmark alder og uddannelse
 

Tre rekrutteringsmuligheder på LinkedIn

Danske virksomheder er i stigende grad også begyndt at bruge LinkedIn som rekrutteringskanal. I 2011 var der kun 3%, der brugte mediet til at rekruttere – i 2018 var det 55%:

LinkedIn kan bruges på tre måder, hvis du står med en konkret stilling, der har brug for nogle ansøgere her og nu:

 

 

 

1. Annoncering af stillingsopslag på LinkedIn – den gratis version

I princippet er det en selvstændig disciplin at udarbejde opdateringen, der følger med, når du lægger dit stillingsopslag på LinkedIn, og det kan gøres på rigtig mange kreative måder: Med tekst, med billede, med video og de tre medier i kombination på forskellig vis.

Distributionen af stillingsopslaget, derimod, kan primært foregå på tre måder:

  • Opslag på jeres virksomhedsprofil
  • Opslag på din eller kollegaernes personlige profil
  • Opslag i udvalgte grupper på LinkedIn

Vi forklarer kort om de tre ”gratis distributionsmetoder” her og viser dig nogle gode eksempler undervejs.

#1 Opslag på virksomhedsprofilen

Du kan overveje at alliere dig med kommunikationsafdelingen og bede dem om at lægge opslaget på virksomhedsprofilen – måske de endda kan lave en lækker, kreativ udformning af opslaget.

Ifølge vores Rekrutteringsanalyse 2017 vælger 76% af de rekrutteringsansvarlige, der bruger LinkedIn i rekrutteringen, at dele jobopslaget på virksomhedssiden.

Her er nogle eksempler, hvor det lykkes virksomheden meget fint at bruge deres virksomhedsprofil til at skubbe et stillingsopslag ud i æteren:

En video med den kommende kollega i projektleder-teamet

 

Politiet kører den hemmelighedsfulde stil:

 

#2 Opslag på din egen eller medarbejdernes personlige profil

Du kan også sørge for at dele stillingen på din egen LinkedIn-profil og dermed give din opdatering et personligt islæt. Ifølge vores Rekrutteringsanalyse 2017 vælger 39% af de rekrutteringsansvarlige, der bruger LinkedIn i rekrutteringen, at dele jobopslaget på deres egen profil.

Nye medarbejdere har større tillid til menneskerne bag jeres virksomhed, og derfor har det en helt anden troværdig effekt, når den ansættende chef, den rekrutteringsansvarlige og/eller den kommende kollega deler jobopslaget fra deres egne profil. Det har vi skrevet meget mere om i denne artikel om Employee Advocacy. Her er 6 inspirerende eksempler:

 

Et opslag med en video om den kommende chef – serveret med uhøjtidelig selvironi

Vi har spurgt Ib Potter, Online Marketing-chef og Partner hos det digitale reklamebureau, Co3 – og afsender af opslaget – hvad han og kollegaerne fik ud af opslaget. Og det var mildest talt ikke så lidt:

 
  • Vi fik 160 ansøgere – hvor vi før lå på en 20 stykker. De fedeste var kvaliteten af ansøgere – der var væsentligt bedre end det vi har fået før. 

    Videoerne har brandet Co3 helt vildt. Vi møder stadig nye kunder der siger “nåååååå-  det er jer med videoerne” . 

    Vi har taget alt det vi kan indenfor markedsføring – og konverteret det til en rekrutteringskampagne. Som du kan se på modellen sidst i artiklen på MarketingCommunity, er det en hel marketing model vi har taget i brug.

    Og det er nødvendigt i dag. Specielt når man bor i en mørk usexet by på 16.000 indbyggere .. i … Jylland ;)”

 

Et opslag fra direktøren – serveret med ironi og et glimt i øjet

 

Et opslag fra CEO’en – serveret på en semi-hemmelighedsfuld måde…

 

Et opslag serveret på bedste poetiske og “Nik & Jay’ske” vis (HUSK AT SE VIDEOEN!)

 

Et stillingsopslag formidlet gennem en smuk, menneskelig fortælling

 

Si’ det med kort: Et opslag med en video af de kommende sygeplejersker-kollegaer

 

#3 Opslag i LinkedIn-grupper

Du kan også overveje at dele dit stillingsopslag i udvalgte LinkedIn-grupper, hvor den faglighed, I søger, er repræsenteret. Det er endnu en mulighed for at nå ud til nogle flere personer, I ellers ikke ville have nået.

Allerede i 2013 fortalte LinkedIn, at der findes over 2 mio. LinkedIn-grupper, så antallet er uden tvivl meget større i dag.

 

  • Tip: Tjek de enkelte profilers gruppe-medlemskab.

    Det kan være svært at finde ud af, hvilke grupper man skal slå stillingen op i, fordi søgefunktionen på LinkedIn ikke giver et særligt godt overblik. F.eks. kan man ikke søge efter danske LinkedIn-grupper.

    Derfor kan du starte med at undersøge hvilke LinkedIn-faggrupper andre LinkedIn-brugere er medlem af. Hvis du f.eks. leder efter en salgschef, kan du kigge på profiler for salgschefer.

    Når du går ind på deres profil, kan du nede under ”Interesser” se, hvilke grupper de er medlem af. Måske det er her, du skal slå din næste salgschef-stilling op.

 

2. Annoncering af stillingsopslag på LinkedIn – den betalte version

Hvis du vil bruge nogle håndører på at annoncere en stilling på LinkedIn, har du to muligheder:

  • Job slots
    Du kan købe dig adgang til LinkedIns jobannoncer, som de kalder Job Slots. Du køber typisk X antal ”pladser” ad gangen, så du kan skifte dine stillingsopslag ud løbende.

    Når du køber Job Slots får du også adgang til LinkedIns værktøj til at håndtere ansøgninger. Læs mere om Job Slots her.

  • LinkedIns annoncemodul
    Du kan også vælge at bruge LinkedIns annonceringsmodul til at skubbe stillingen ud. I det næste uddber vi denne mulighed og fortæller dig om de forskellige annonceformater, målretningsmuligheder, samt hvad det koster at annoncere på LinkedIn.

 

Hvilke annonceformater kan du bruge på LinkedIn?

LinkedIns annonceringsmuligheder har længe været milevidt efter Facebook, men i 2017 begyndte der så småt at ske nogle interessante fremskridt. Og de annonceringsfremskridt skal vi tage et nærmere kig på her. Først en lyn-intro til annoncernes placering og formater på LinkedIn.

1. Sponsoreret indhold i newsfeedet

Denne placering er den mest gængse annonce. Fordelen ved dette format er, at du kan ramme brugeren på tværs af enheder – computer, mobil og tablet. Du kan se de forskellige krav til denne type annonce på LinkedIns hjemmeside, men best practice er en billedstørrelse på 1200 x 627 px, en introduktionstekst på 150 tegn eller mindre samt en titel på 70 tegn eller mindre.

Du kan benytte dig at tre forskellige annonceformater:

 

Du har desuden mulighed for at vælge enten at lave en ny annonce (Direct Sponsored Content) eller at bruge en af de eksisterende annoncer fra din virksomhedsside. Læs mere om forskellen mellem Direct Sponsored Content og Sponsored Content her.

2. Lead Gen-formularer i newsfeedet

Lead Gen-formularer er et annonceformat, hvor formålet er at indsamle lead-oplysninger på den person, der eksponeres for annoncen. Lead Gen-formularer giver dig nemlig mulighed for at opsamle leads direkte via LinkedIn, så formularen fra annoncen automatisk udfyldes med informationer fra brugerens LinkedIn-profil (fx navn, kontaktinformation, virksomhedsnavn, jobtitel – maks. 7 felter).

Formatet kan både bruges som sponsoreret indhold i nyhedsfeed’et og som sponsoreret InMail.

LinkedIn Lead Gen Forms
 

3. Tekstannoncer

Tekstannoncer er det ældste format på LinkedIn og er meget nemme at oprette. Tekstannoncer vises i højre hjørne eller i toppen af LinkedIn.com. Du betaler kun for de annoncer, der virker, fordi du enten betaler pr. klik eller pr. visning. Du kan læse mere om tekstannoncer på LinkedIn her.

LinkedIn tekstannoncer rekruttering

4. Spotlight-annoncer

Dynamiske ”Spotlight-annoncer” er et nyere annonceformat, hvor annoncerne placerer sig i højre side af Linkedin.com ligesom tekstannoncer. Forskellen er, at annoncerne indeholder den enkelte LinkedIn-brugers profiloplysninger såsom billede, navn og evt. virksomhed og stilling og dermed gør annoncerne mere personlige i deres udtryk.

LinkedIn Spotlight annoncer rekruttering
Kilde: Eksempel på Spotlight-annonce,
https://business.linkedin.com/marketing-solutions/dynamic-ads
 

5. Sponserede jobannoncer

Sponsorerede jobannoncer er en nyere annonceringsmulighed, der giver dig mulighed for at fremhæve dine opslåede jobs på LinkedIn (Job Slots) over for de mest relevante kandidater. Det er altså en annonceringsmulighed for alle, der bruger LinkedIns jobopslag-format.

LinkedIn matcher automatisk profiloplysninger med indholdet i stillingsopslaget og præsenterer den sponserede jobannonce over for de mest relevante kandidater. Jobopslaget vises dog kun som en fremhævet annonce på ”Job”-siden på LinkedIn og dukker altså ikke op i LinkedIn-brugeres almindelige nyhedsfeed.

Se et eksempel her, hvor vi har søgt på ”Marketing” under ”Jobs”:

Sponserede jobannoncer på LinkedIn
 

Sponsorerede InMails

Sponsorerede InMails (meddelelsesannoncer) er bevidst udeladt som mulighed, da det stadig er uklart, om denne type annoncer er ulovlige at bruge ift. at promovere en stilling.

I september 2018 afgjorde Forbrugerombudsmanden i hvert fald, at en virksomhed, der havde brugt funktionen til at markedsføre sin blog, havde ageret ulovligt. Læs hele afgørelsen her.

Vi anbefaler derfor, at du i første omgang afholder dig fra at bruge sponsorerede InMails.

Sponsorerede Inmails LinkedIn
 
 
  • Hvad koster det at annoncere på LinkedIn?

    Når du opretter en kampagne, skal du altid angive et bud, budget og en eventuel slutdato.

    Budgettet kan angives på tre måder: Et samlet budget for hele kampagnen, et dagligt budget eller budgivning, hvor du betaler pr. klik (CPC), pr. 1000 visninger (CPM) eller pr. leveret InMail (CPS). De forskellige muligheder afhænger af det valgte format (sponsoreret indhold, tekstannonce eller sponsoreret InMail).

    Når du skal afgive et bud – pr. klik eller pr. 1000 visninger – vil LinkedIn foreslå et budinterval, som er et skøn af de aktuelle bud fra konkurrerende annoncører, der henvender sig til den samme målgruppe. Jo højere dit bud ligger inden for budintervallet, jo større vil sandsynligheden være for at få klik og visninger. Du kan dog være rimelig sikker på, at pris pr. klik altid vil ligge på min. 15 kr. og nok tættere på de 20 kr.

    Du kan evt. læse mere om bud og budgetter på LinkedIn her.

 

Hvem skal du målrette dine annoncer til på LinkedIn?

Som annoncør på LinkedIn kan du enten vælge at målrette dine annoncer ud fra de data, som brugerne har angivet på deres profiler – eller lave nogle brugerdefinerede målgrupper ud fra jeres egen data, fx e-mail- og kundelister.

Mulighed I: Definér en målgruppe ud fra LinkedIns brugerdata

Med den første målretningsmulighed kan du målrette dine annoncer ud fra LinkedIns brugerdata – fx beliggenhed, virksomhed, branche og meget mere, som vist nedenfor. LinkedIn anbefaler selv, at man højst vælger tre målretningsparametre, hvoraf beliggenhed altid vil være et obligatorisk parameter.

En målgruppe skal som minimum have en størrelse på 300 personer, men LinkedIn anbefaler selv følgende målgruppestørrelser:

  1. Sponseret indhold: Minimum 300.000 personer
  2. Tekstannoncer: 60.000 – 400.000 personer

Mulighed II: Matched Audiences

Ved mulighed II tager du udgangspunkt i din egen data, og det kan du gøre på to måder.

Du kan enten målrette din kampagne mod folk, der har besøgt din hjemmeside eller udvalgte sider på din hjemmeside, fx din karriereside. Det kalder LinkedIn for genmålretning. Det kræver dog, at du opsætter en LinkedIn Insight-kode på din hjemmeside (spørg evt. jeres kommunikations, IT- eller marketing-afdeling).

Den anden mulighed er, at du uploader lister, kundefiler eller virksomhedslister på folk, som du gerne vil have fat i.  Det kunne eksempelvis være jeres nyhedsbrevsmodtagere, en kandidatgruppe fra CV-databasen eller sågar bestemte konkurrerende virksomheder, hvis I ønsker at gå efter konkurrenternes medarbejdere. LinkedIn matcher enten listen ud fra personens e-mailadresse eller den angivne virksomhed. Men du skal naturligvis være opmærksom på at overholde GDPR-reglerne ved denne mulighed, hvilket bl.a. betyder, at du skal have modtaget samtykke fra de personer, hvis mailadresser du uploader til LinkedIn. Læs mere om GDPR-regler ift. LinkedIn-annoncering her.

 
 
 

LinkedIns brugerdata

  • Beliggenhed (skal udfyldes)

  • Virksomhed: Virksomhedsforbindelser (mulighed for at nå ud til forbindelser i 1. led til medarbejderne i de virksomheder, du vælger), branche, virksomhedsstørrelse, virksomhedsnavn, virksomhedsfølgere (af din egen virksomhedsside).

  • Demografi: Alder, køn

  • Uddannelse: Studieområde/studieretning, skoler, grader (rangeringer tildelt af et gymnasium, et universitet eller en anden uddannelsesinstitution.)

  • Arbejdserfaring: Arbejdsfunktion, jobtitel, anciennitet (rang og indflydelse for den aktuelle rolle), kompetencer, års erfaring på arbejdsmarkedet

  • Interesser: Grupper på LinkedIn

 
 

3. Search på LinkedIn: Find relevante ansøgere (gratis version)

Vi har allieret os med vores researchkonsulenter fra rekrutteringsafdelingen, som til dagligt hjælper virksomheder med at finde deres næste medarbejder ved bl.a. at søge på LinkedIn. Det skal dog siges, at de benytter sig af den udvidede LinkedIn-pakke, LinkedIn Recruiter, til at finde relevante kandidater for kunderne. LinkedIn Recruiter giver nemlig adgang til alle LinkedIn-profiler.

Ikke desto mindre har researchkonsulenterne to enkle, men vigtige, råd til dig, der gerne vil bruge LinkedIn til Search, selvom du ikke har en udvidet udgave af LinkedIn.

A. Definér dine kriterier, FØR du starter din søgning

Inden du kaster dig ud i Search-eventyret, er det vigtigt, at du definerer dine kriterier for en ny medarbejder, dvs. at du bruger din foranalyse af jeres behov til at definere ønskekandidaten på LinkedIn.

Men det er vigtigt, at prioritere ønskerne benhårdt mellem ”need to have” og ”nice to have”- kompetencer. Overvej følgende:

  • Hvilke faglige kompetencer leder vi efter?

  • Hvilke typer stillinger og brancher skal kandidaten have erfaring fra?

 

Det er afgørende for, hvilke branchespecifikke/faglige søgeord, du bruger til dine søgninger.

B. Afgræns din søgning

I LinkedIns gratis-udgave har du mulighed for at filtrere på 10 parametre, hvor du har adgang til 50 parametre i den udvidede Recruiter-pakke. De 10 parametre er:

  • Fornavn

  • Efternavn

  • Titel/stillingsbetegnelse

  • Forbindelser (er personen i 1., 2. eller 3. led i dit netværk)

  • I netværk med (skriv navn på en person i dit netværk)

  • Geografi

  • Nuværende virksomhed

  • Tidligere virksomheder

  • Brancher

  • Skole/uddannelsessted

 

Inden du filtrerer efter de 10 parametre, kan vi anbefale dig at søge efter én kernekompetence i jobbet, dvs. en fagkompetence. Det kunne fx være ventilation:

Search på LinkedIn gratis version
 

Derefter kan du tilføje nogle filtre for at målrette din søgning. Her kan du benytte dig af LinkedIns særlige tegn til at lave en såkaldt Boolean Search. Du kan læse mere om, hvordan man kan bruge Boolean Search på LinkedIn her.

LinkedIn Boolean Search
 

Vi vil anbefale dig først og fremmest at bruge ”OR”-funktionen i boolean search til at afgrænse efter titlen på stillingen. En sælger kan fx hedde alt fra ekstern sælger, Area Sales Manager, og Key Account Manager til Sales Manager eller salgschef.

Hvor meget du vælger at afgrænse yderligere, afhænger naturligvis af jeres krav til kandidaten. Men afgræns gerne, som minimum, efter geografi og branche for at få det bedste resultat.

Tip: Hvis du afgrænser efter branche, skal du sørge for at filtrere efter flere brancher, da LinkedIn-brugerne ofte sondrer mellem deres egen faglige branche og virksomhedens branche. HR-chefen for en byggevirksomhed vil fx både angive HR og byggeri som brancher.

Search muligheder på LinkedIn
 
 
 
Download e-bog - 9 overvejelser, når du vælger rekrutteringspartner
 
 
Download tjekliste - 9 overvejelser, når du vælger rekrutteringspartner