Jobsøgning i sommerferien: Her er 4 ting, du kan gøre

6 min. læsetid
16. juli 2020

Jobsøgning i sommerferien – kan man det? Ja, det kan man i den grad. Faktisk er der særligt fire fornuftige ting, du kan bruge din jobsøgningstid i sommerferien på. Og du har gættet helt rigtigt: De fire ting uddyber vi i denne artikel.

 

Skal jeg holde ferie? Selvfølgelig skal du også det!

Ferie er en tvingende nødvendighed for alle – uanset om du er jobsøger, lønmodtager, freelancer eller arbejdsgiver. Lad os bare slå det fast med det samme.

Så sørg for at holde fri fra dit job som jobsøgende i en dedikeret periode, hvor du dropper den daglige gennemgang af jobagenten, LinkedIn-feed’et og andre jobdatabaser. Og hvor du i stedet tager dig tid til at slappe af, nyde det ekstremt ustabile danske sommervejr og lade batterierne op.

Det giver mentalt overskud og nyfunden energi, der måske kan give dig dugfriske perspektiver til dine kommende træk i jobsøgningen.

 

Derfor giver jobsøgning i sommerferien mening

”Hvorfor skal jeg overhovedet søge job i sommerferien? Der er jo alligevel ingen på arbejde.”

Det er en tanke, der – forståeligt nok – melder sig som den første hos mange jobsøgende. Men 2020 er lidt af et særligt sommerferieår, og det kan måske blive din fordel i jobsøgningsøjemed:

  1. Coronavirus har vendt op og ned på mange lønmodtageres sommerferieplaner – og måske forkortet sommerferien.
  2. Ferieåret i år ser anderledes ud, end det plejer, da vi befinder os i den sidste fase i overgangen til den nye ferielov, der får virkning 1. september 2020. Det betyder, at de fleste lønmodtagere “kun” har 16 feriedage til afholdelse fra 1. maj til 31. august 2020 (hvis de har arbejdet i hele optjeningsperioden fra 1. januar 2019 til 31. august 2019). Du kan læse en uddybende artikel om det på A4 Arbejdsliv her.

Selvfølgelig er der stadig mange lønmodtagere, der vælger at tage på ferie i juli måned – særligt hvis de har børn i folkeskole-alderen. Men en undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA, fra 2016 viste eksempelvis, at 41% af lønmodtagerne holder mindre end 3 ugers sammenhængende ferie i juni/juli/august – det svarer til knap 1,1 mio. lønmodtagere:

 
jobsøgning i sommerferien kan godt svare sig - så mange ugers sammenhængende sommerferie holder lønmodtagerne
 

Særligt mange af de ansættende chefer og rekrutteringsansvarlige holder sig til 2-3 sammenhængende uger og har lidt mere luft i kalenderen, når de er på arbejde i juli/august. Og det er din mulighed.

Din mulighed for at netværke, ringe til virksomheden og måske endda så et første frø, der kan blive til en fuldvoksen fuldtidsstilling på et senere tidspunkt.

Så her er fire ting, du kan gøre, når du skal søge job i sommerferien.

 

1. Hold netværksmøder/kaffemøder

Sommerferie-perioden er et oplagt tidspunkt til at få rusket det store netværks-træ godt igennem og til at hive fat i de netværkskontakter, der ikke har pakket sydhavsfrugterne.

Hvis du ikke allerede har lavet en netværksanalyse af både tidligere og nuværende kontakter, kan du passende gå i gang med det. Vi har tidligere skrevet om, hvordan du kortlægger dit netværk ved at bruge LinkedIn og mindmap-metoden samtidig.

Når du går i gang med at kontakte dit netværk, kan du overveje, om et af målene med kontakten skal være at invitere på et kaffemøde. Hvis du overvejer denne mulighed, skal du først og fremmest gøre dig klart, hvad formålet med mødet er:

  • At få viden om branchen, som din kontakt arbejder i
  • At blive klogere på den virksomhed, som din kontakt arbejder i
  • At få hjælp til at finde ud af, hvilke opgaver du kan løse med din nuværende profil
  • At søge karriere- og jobsøgningsråd hos en person, du ser op til
 

Uanset hvad dit formål er, skal du gøre det meget klart for din modpart, hvad du er på udkig efter. Hvis et netværksmøde på 20-30 minutter ikke er en mulighed, kan du overveje at spørge om to ting:

 
  • Ville det give mening at sende ham/hende en uopfordret ansøgning?
  • Kender han/hun en, der kunne være spændende at snakke med vedrørende en bestemt type stilling eller noget viden om en bestemt branche?
 
 

Tip til at få kaffemøder via LinkedIn:
62% af virksomhederne tager gerne et kaffemøde, hvis vedkommende er blevet anbefalet af en person i eget netværk (Kilde: Rekrutteringsanalyse 2015). Så overvej at skrive en direkte In-Mail til endnu ukendte kontakter på LinkedIn, som du har fælles forbindelser med. Vær præcis omkring din motivation og fortæl modtageren, hvad denne får ud af et møde med dig.

 

2. Research på virksomhederne og forbered dine kommende uopfordrede ansøgninger

Agurketid er også lig med research-tid – i hvert fald i jobsøgningsverdenen.

I sommerperioden kan du nemlig bruge noget krudt på at undersøge interessante virksomheder lidt nærmere og samtidig forberede dine uopfordrede jobsøgnings-fremstød til efter sommerferien.

Når du skal finde interessante virksomheder, kan du tage et kig på en af følgende sider:

 

I din research bør du som minimum undersøge følgende:

  • Gå ind på virksomhedens hjemmeside – find organisationsdiagram, kontaktpersoner, interessante vinkler til en samtale mm.
  • Følg/like virksomhedens profiler på sociale medier (LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram)
  • Brug Google til at finde artikler på Børsen, Berlingske, tidsskrifter osv.
  • Definér formålet med dit opkald
 

Når du har researchet lidt på virksomhederne, kan du prøve at ringe til virksomhederne – og først og fremmest finde ud af, hvem der endnu ikke er taget på sommerferie. Hvis der er bid, er dine odds for at få en indholdsrig, informativ samtale lige så gode, som når Danmark spiller fodbold mod Seychellerne.

 

3. Ring til virksomhederne

72% af virksomhederne synes, at det er en god eller rigtig god idé, at du ringer, inden du sender en uopfordret ansøgning afsted. Samtidig oplever 7 ud af 10 virksomheder, at det kun er hver tiende jobsøger, der ringer uopfordret (Kilde: Rekrutteringsanalysen 2012).

Statistikken taler sit tydelige sprog – og sommerferieperioden er ingen undtagelse.

Det giver rigtig god mening, at du som udgangspunkt forsøger at kontakte relevante personer i nogle af de virksomheder, som du har researchet. Hvis de pågældende personer er på arbejde, har du pludselig rigtig gode muligheder for at blive klogere på virksomheden. Læs evt. vores guide til at ringe uopfordret her.

 

4. Finpuds dine sociale medie-profiler og udvid dit netværk

67% af arbejdsgiverne researcher en kommende medarbejder på LinkedIn. På Facebook er det 43%, og på Twitter samt Instagram er det hhv. 6% og 5%.

Hvis du vil bruge dine sociale medier aktivt i din jobsøgning, kan det derfor være en god idé at bruge sommerferien på at få fintunet dine profiler. Og vi vil anbefale dig at læse vores LinkedIn-artikel, der guider dig igennem din profil fra A-Z. Her får du bl.a. råd til:

  • Billede, titel, erhvervserfaring og seneste uddannelse
  • Nøgleord i din titel og dit summary
  • At sørge for, at dine kontaktoplysninger er opdaterede
  • At tilføje billeder, videoer m.m. til dit CV
  • Anbefalinger og endorsements
 

Derudover kan vi anbefale dig at bruge sommerferie-tiden på at få udvidet dit LinkedIn-netværk. Det får du også nogle gode tips til i Ledernes LinkedIn-guide.

 

Husk også at søge de opslåede stillinger

Man skulle jo tro, at antallet af opslåede stillinger falder drastisk i juli måned. Men det er faktisk slet ikke tilfældet normalt. Hvis du kigger på nedenstående oversigt fra Dansk Jobindex, vil du måske kunne ane, at der gennem de seneste mange år ikke har været den store forskel mellem juni/august og juli måned.

jobsøgning i sommerferien jobannoncer i juli måned
 

Til gengæld er der sandsynligvis færre jobsøgere, der vælger at søge de opslåede stillinger, fordi de også holder fri. Så husk endelig at søge de opslåede stillinger – og husk frem for alt at ringe til kontaktpersonen på den opslåede stilling. Han/hun er i hvert fald ikke på sommerferie.

 

Corona-update: Jobmarkedet er på vej mod mere normale tider

Dansk Jobindex er en indikator for antallet af jobannoncer i Danmark, der udarbejdes i samarbejde mellem Børsen og Jobindex. Deres index viser, at antallet af nye jobannoncer har været voldsomt påvirket af Coronakrisen, men i øjeblikket ligger antallet af nye jobannoncer lagt på nettet på 80% af det normale niveau – i starten af april var vi helt nede på 45%.