Jobsøgerens perspektiv: Sådan rekrutterer ballisager

5 min. læsetid
13. juni 2017

 

Vi har langet vores mikrofon over til den anden side af rekrutteringsbordet for en stund for at få svar på spørgsmålet: Hvordan ser en rekrutteringsproces egentlig ud, når vi rekrutterer for vores kunder – set med den jobsøgendes øjne? Til formålet har vi spurgt to kandidater – både én, der fik jobbet, og én, der ikke fik jobbet, hvordan de oplevede rekrutteringsprocessen, da de var kandidater til samme stilling som PA hos IT-virksomheden ITSecurity – en rekrutteringsproces, som ballisager håndterede for ITSecurity. Endelig har vi spurgt vores egen rekrutteringskonsulent, hvad der var afgørende for valget af den kandidat, der fik jobbet.

”Jeg stod egentlig i kælderen i Sankt Jørgens Gade på vores Aalborg-kontor og var ved at samle en kontorstol. Men så ringede Jan fra ITSecurity.”
Christian Thrane, rekrutteringskonsulent, Konsulenthuset ballisager
 

Sådan startede rekrutteringsprocessen for ITSecurity, som ballisager var med til at gennemføre i foråret ’17. Ballisagers konsulent smed bogstaveligt talt, hvad han havde i hænderne, og gik i gang med rekrutteringsprocessen med det samme.

To døgn senere var aftalen formelt på plads, og stillingen var slået op på både Jobindex, ballisagers hjemmeside og LinkedIn-side samt alle øvrige platforme. Og så gik processen ellers officielt i gang.

Effektiv rekrutteringsproces på én måned

  • Slut uge 7: Indgåelse af skriftlig aftale mellem ballisager og ITSecurity. udarbejdelse af jobannonce samt upload til Jobindex og hjemmeside.

     

  • Uge 8: Search – ballisagers Search-ekspert finder relevante kandidater på LinkedIn og via relevante CV-databaser. Kandidaterne kontaktes.

     

  • Uge 9: De første kandidatinterviews gennemføres. I alt gennemførte ballisager 11 første-interviews, da der var mange forskellige, potentielle indfaldsvinkler til denne stilling. Den tidligere PA (personlige assistent) fra ITSecurity var også med til alle første-interviews.

     

  • Uge 9 & 10: Anden runde kandidatinterviews gennemføres med 4 relevante kandidater. Før disse interviews har alle kandidater gennemført en personlighedstest.

 

  • Mandag i uge 11: Den nye PA underskriver kontrakten med ITSecurity.
 

Ringede på jobannoncen for at blive afklaret

Da jobannoncen var slået op på de forskellige platforme, valgte flere ansøgere at kontakte ballisagers konsulent, der stod som kontaktperson i jobannoncen. Ansøgerne brugte deres opkald til at blive mere afklaret omkring, hvordan de matchede stillingen.

”Der var stor forskel på kvaliteten af de stillede spørgsmål. Nogle af de bedre handlede om, hvordan kulturen er i virksomheden, om den ansættende chefs foretrukne arbejdsstil og om, hvordan man får succes i jobbet. Det er spørgsmål, der viser, at kandidaten har tænkt sig om og er oprigtigt interesseret, ” forklarer rekrutteringskonsulent Christian Thrane.

En af de ansøgere, der valgte at kontakte ballisagers konsulent, var Gry Tange.

”Efter at have læst jobopslaget på Jobindex, havde jeg et par spørgsmål til stillingen, så jeg valgte at kigge forbi Christians kontor i Aalborg og spørge ham direkte, fremfor et opkald. Vi talte sammen i 20 min., og jeg fik svar på mine spørgsmål, og vi gennemgik kort mine kompetencer, ” fortæller Gry, der desværre ikke endte med at få jobbet, og tilføjer.

”Efter første samtale sendte jeg min ansøgning og CV til Christian. Et par dage efter kontaktede han mig så pr. telefon for at få uddybet nogle ting i mit materiale. Det gav mig ro, at hele processen og dialogen med Christian var meget ærlig og gennemsigtig.”

Det helt rigtige match kræver ressourcer

Ditte Borrisholt, der endte med at få jobbet som PA, opfattede det som et særligt positivt signal, at ITSecurity havde valgt at investere i et eksternt rekrutteringsbureau til netop denne stilling.

”Når jeg ser i en jobannonce, at virksomheden har hyret et rekrutteringsbureau til at klare opgaven, tæller det positivt i min verden. Så ved jeg, at virksomheden – trods eventuel travlhed – alligevel ønsker at bruge den fornødne tid og ressourcer på at gøre det ordentligt og skabe det helt rigtige match. Og samtidig giver det mig et praj om, at både virksomheden og jeg får et hurtigere forløb,” fortæller Ditte.

”Følte mig veltilpas til jobsamtalerne”

Både Ditte og Gry blev inviteret til første – og derefter en anden – samtale, efter de havde sendt deres ansøgning og CV afsted. Her oplevede de, at rammerne omkring jobsamtalen var ideelle for, at hun – på trods af lidt nervøsitet – kunne præstere bedst muligt.

”Christian gjorde meget ud af, at jeg skulle føle mig veltilpas og ikke som var jeg til eksamen – hvilket en jobsamtale sikkert godt kan føles som for mange. Han stillede nogle gode uddybende spørgsmål, som gav mig mulighed for at fortælle om mine interesser og karrievalg – men som også gav mig mulighed for at fortælle, hvem jeg er, og hvad jeg kan, ” siger Ditte.

Gry peger desuden på en anden ting, der – for hende – gjorde jobsamtalerne til en behagelig oplevelse. Til begge jobsamtaler deltog der nemlig en repræsentant fra ITSecurity. Og det minimerede afstanden mellem kandidaten og virksomheden.

”Når jeg søger job som PA, er det relativt ofte, at det er gennem et rekrutteringsbureau, men det er yderst sjældent, at der til samtalerne er en med fra virksomheden, der søger ny medarbejder. Det gjorde processen langt bedre, og jeg følte mig faktisk godt tilpas, ” fortæller Gry.

 

2 hurtige til ballisagers rekrutteringskonsulent

  • Hvad gjorde de kandidater, du valgte til samtalerne, godt?

     

    ”Selvfølgelig ser vi i første omgang efter nogle specifikke kompetencer, uddannelse og erfaring, men det er vigtigt at understrege, at det er det samlede indtryk, der tæller. Dvs. CV, stavning, LinkedIn-profil, evt. ansøgning, personlighed, sans for humor, billede, håndtryk, dagsformen til interviewet, test, referencer osv. Der er ikke noget, der i sig selv kan kvalificere eller diskvalificere en relevant kandidat til en given stilling, men som sagt det samlede indtryk, som personen efterlader.”

  • Hvorfor endte du med at vælge Ditte?

     

    ”Ditte levede op til alle de formelle krav. Hertil har hun – til et job som PA – en rigtig god personlighed, idet hun er supporterende og vedholdende uden at være dominerende. Det var vores antagelse, og det har også vist sig at fungere rigtig godt i virkeligheden.”

 

Gry: ”Jeg har fået masser af feedback til min videre jobsøgning”

Selvom Gry ikke endte med at blive ansat som PA hos ITSecurity, har hun fået flere gode ting med sig efter at have været en del af rekrutteringsprocessen.

”Jeg har fået konkret feedback på ansøgning og CV, hvilket har betydet en stor del for min videre jobsøgning. Jeg har fået en bedre idé om, hvordan jeg kan gøre mig selv og mine ansøgninger skarpere, og så har jeg fået nogle gode fif til at læse jobopslag. Så Christians feedback har givet mig en klarere strategi for min videre jobsøgning, ” siger Gry.

 

ITSecurity: “Det handler både om økonomi og ekspertise”

Vi har stillet Palle Ladefoged, adm. direktør hos ITSecurity, to hurtige spørgsmål om samarbejdet med ballisager.

  • Hvorfor valgte I et eksternt rekrutteringsbureau?

    ”Generelt vælger vi gerne et eksternt rekrutteringsbureau, fordi vi tidligere selv har kastet os ud i at ansætte folk, og det har vi lært af. For selvom vores motiv for at gøre det selv plejer at være for at spare penge, så ender det med at koste det dobbelte eller endda det femdobbelte af, hvad det ville koste at få nogle professionelle som ballisager til at gøre det. Jeg tror, at mængden af egne succesfulde rekrutteringer ligger under 30 procent. Så det handler både om økonomi og ekspertisen, man får ind.”

  • Hvordan oplevede du rekrutteringsprocessen med ballisager?

     

    ”Vi oplevede en stor interesse for at sætte sig ind i vores virksomhed, inden kandidaterne blev udvalgt. Ballisagers konsulent brugte meget energi på at finde ud af, hvordan kandidaten skulle passe ind i lige præcis vores virksomhed og vores kultur, bl.a. ved at lave personlighedstests på de valgte kandidater og på dem, som kandidaterne skal arbejde sammen med. Der blev ikke bare kigget blindt på det jobopslag, vi havde fremlagt, og de faglige kvalifikationer, vi ønskede os.  Christian (red. Ballisagers konsulent) kom rent faktisk med input og vurderinger til de ønsker og krav, som vi havde til kandidaten.”

 
 Download e-bog - 9 overvejelser, når du vælger rekrutteringspartner
  
Download tjekliste - 9 overvejelser, når du vælger rekrutteringspartner