Jobsøger i sommerferien: Hvad gør du?

4 min. læsetid
05. juli 2021

 

Har du også hørt, at det er sværere at få job i sommerferien? Det er vel logisk at tænke, at der ikke er nogen, der ansætter, når folk er på ferie. Men virkeligheden viser det stik modsatte.

Faktisk er dine chancer for at få job allerstørst før og i sommerferien. Vi skal nok fortælle dig hvorfor, og hvordan du spiller efter sommerens særlige regler.

Vi guider dig hele vejen med en plan A, B og C. Men først skal det handle om dine jobmuligheder.

 

Brandvarmt jobmarked

Det bliver varmere og varmere, og det gør jobmarkedet også. Faktisk er det brandvarmt lige nu. Normalt ligger der ca. 32.000 opslåede stillinger på Jobindex på denne tid – og det er jo mange i sig selv.

Allerede her kan vi elimere myten om, at der ikke er nogen jobs at få om sommeren, men i år kan vi understrege pointen med rekordmange opslåede stillinger. På Jobindex ligger der lige nu hele 45.000 stk. Det er med hurtig hovedregning 7000 mere end normalt.

Prikken over i’et på den gode nyhed er, at der udover de opslåede stillinger også findes mange spændende muligheder ved at søge uopfordret og bruge sit netværk. Der er altså et hav af muligheder, så det er bare med at tage sig en dukkert!

Efterspørgslen på arbejdskraft er større, end den har været i flere år, i takt med at Danmark åbner mere og mere op. Nogle virksomheder må endda takke nej til ordrer, fordi de mangler arbejdskraft.

Efterspørgslen er generel, og det ser vi bl.a. i de rekordmange opslåede stillinger på Jobindex, men lige nu ser vi et særligt boom i antallet af såkaldte ”her-og-nu-jobs”. De kan inddeles i 3 kategorier:

 

1) Sæsonjobs – der er masser af åbninger i restaurationsbranchen og turistbranchen, især som Danmark langsomt åbner op og ferien afvikles.

2) Jobs i brancher, hvor det går rigtig godt. Det kører virkelig for nogle brancher. I øjeblikket ser vi det ske for gartnerier, pleje- og omsorgsområdet, generel industri og byggeri, IT, transportbranchen og HORESTA (restaurationsbranchen).

 

3) Vikarbureauer. Desuden har vikarbureauerne ekstra travlt om sommeren, når virksomhederne bliver udfordret og skal bruge arbejdskraft hurtigst muligt.

 

Tag smart kontakt – Plan A

Myten om, at det er svært at blive ansat nogen steder i sommerferien, bygger primært på en misforståelse om, at ledelsen er gået på ferie og ikke er til at komme i kontakt med.

Det giver god mening at antage, men det er faktisk ikke helt rigtigt. Rigtig mange ledere holder nemlig sommerferie ”skævt”, så deres ansatte kan tage fri i de traditionelle ferieuger. Derfor har du ofte større chance for at træffe chefer og direktører i sommerferien, end du normalt ville have.

Derfor kan du trygt kontakte virksomheden, som du normalt ville gøre, og spørge efter chefen, direktøren, eller hvem det ellers ville give mening at henvende sig til. Du skal altid gå efter den rigtige kontaktperson ift. virksomhedens størrelse.

Er du i tvivl om hvem? Her er en tommelfingerregel:

  • I store virksomheder med 250+ medarbejdere er det afdelingschefen, du skal have fat i.
  • Hos SMV’er (små- og mellemstore virksomheder) med 50-249 ansatte er det også afdelingschefen, medmindre der kun er omkring 50-60 ansatte, så kan du med fordel spørge efter direktøren.
  • I de helt små virksomheder med under 49 ansatte er det direktøren, du skal have fat i, og i det offentlige er det altid chefen.
 

Tag smart kontakt – Plan B

Skulle det alligevel ske, at den leder, du skal have fat i, ikke er til at træffe, så skal du ikke give op.

Når du ringer og spørger efter lederen, og du bliver fortalt, at vedkommende er på ferie, så siger du: ”Okay, det skal jo også passes. Hvornår forventes (chefen) at være tilbage?” Og så siger du tak for informationen, og at du vender tilbage, når chefen er tilbage.

Men du gør lidt mere end det. Hvis lederen ikke er til at træffe, fordi vedkommende er på ferie, så er der en mulighed for at træffe dem på LinkedIn. Ledere snuser næsten altid lidt til virksomheden, selvom de er på ferie, og særligt på LinkedIn. Du henvender dig venligt med en besked i stil med:

”Jeg ved godt, du er på ferie, og jeg forventer ikke et hurtigt svar…”

 

Tag smart kontakt – Plan C

Lykkes det ikke at få svar inden for en uge, så tag i stedet fat i souschefen. Det gør du blot ved at ringe tilbage til virksomheden – og her er det altså lige meget, at du sagde, du ville ringe tilbage, når chefen var vendt tilbage. Det sker der ikke noget ved, tværtimod.

Du siger bare, at du ringede for en uge siden for at tale med chefen, som er på ferie, men du er simpelthen for nysgerrig, så hvem kan du tale med i mellemtiden? Og så stiller du dine spørgsmål, som du selvfølgelig har forberedt.

Vil du læse mere om at ringe arbejdsgiveren op med gode spørgsmål? Læs blogindlægget: Dagens tip: Tal med virksomheden og få lettere ved at skrive vinderansøgningen.

 

Hvad med din egen ferie?

Det er fuldtidsarbejde at være jobsøgende. Det er vores varmeste anbefaling, at du bruger 37 timer om ugen på din jobsøgning, men det er også hårdt arbejde og kræver masser af energi.

Derfor er det vigtigt, at du selv holder ferie, hvis du har mulighed for det. Få ladet dine batterier op, så du er klar til at tage fat i jobsøgningen igen – så længe du er villig til at bruge 37 timer om ugen bagefter, hvis du vil lykkes med at finde job hurtigst muligt.

Spørg dig selv: Hvor hurtigt vil jeg i job?

Konsulenthuset ballisager ønsker dig en god sommer og god jobsøgning!