Som leder er det svært at undgå at opsige medarbejdere. Det er en del af jobbet, og heldigvis er de fleste klar over, at det også er en del af karrierelivet. Men det skal selvfølgelig gøres ordentligt.

Vi har i årets Kandidatanalyse spurgt ind til danskernes oplevelse af at blive afskediget, og resultatet kalder på forbedring. Hele 44% af de opsagte oplevede, at deres opsigelse ikke blev håndteret professionelt. Vi har naturligvis spurgt ind til, hvor knasterne er, og vi har samlet nogle gode råd til at sende de tidligere ansatte godt videre i deres arbejdsliv.

Det er aldrig sjovt at blive opsagt, det kan vi alle blive enige om.

Der er måske ikke nogen perfekt måde at aflevere en dårlig nyhed på, men lederen har alligevel et ansvar for, at den opsagte medarbejder føler sig ordentligt behandlet.

Så hvor hopper kæden af under afskedigelsen, hvis man spørger danskerne?

0%
følte at deres seneste afskedigelse ‘i mindre grad’ eller ‘slet ikke’ blev håndteret professionelt og ordentligt

En uklar årsag til fyringen

Giv nu den opsagte en ordentlig grund som forklaring på fyringen. Hele 26% af de opsagte har svaret, at årsagen til fyringen var uklar – og i nogle tilfælde decideret forkert. Det giver ikke den opsagte ret meget at arbejde videre med, og det kan blive rigtig svært af finde afklaring med opsigelsen.

”De fleste kan nikke genkendende til, at det giver et hak i det faglige selvværd, hvis man bliver opsagt. I nogle tilfælde kan det endda også ramme det personlige selvværd.

Jo mere uklar grunden til afskedigelsen er, jo mere plads bliver der til tvivlen om ens faglige og personlige værd. Det styrker følelsen af, at man ikke slog til.

Derfor er det som opsigende leder særlig vigtigt at komme med en reel og forståelig grund til fyringen. Selv hvis I ikke har den samme oplevelse af forløbet frem til fyringen, så hold fast i din forklaring. Slingren i argumenterne eller ’uld i mund’ vil kun gøre det værre,” uddyber Morten Ballisager.

  • ”Den anførte årsag var ikke korrekt. Det nagede mig dengang. Fik dog et meget bedre job efterfølgende.” – fra Kandidatanalysen 2021

Upersonlig besked

Den næstmest udbredte fejl ved afskedigelser sker, når arbejdsgiveren afleverer beskeden på en upersonlig måde. Langt de fleste forbinder job med identitet, fordi vi bruger en stor del af vores tid på at arbejde.

Måske er en fyring ikke personlig, men selvom årsagen skal findes i økonomi eller strategi, skal selve opsigelsen håndteres personligt og formuleres velovervejet. Hele 18% oplevede, at beskeden blev afleveret upersonligt.

”I Kandidatanalysen havde vi et fritekstfelt, hvor respondenterne kunne skrive, hvad deres arbejdsgiver gjorde forkert i forbindelse med fyringen.

Der kom grelle historier ud – og vi har altså ’kun’ spurgt 1500 danskere. Så vis din medarbejder den respekt at give dig ordentlig tid til opsigelsen. Send den ikke pr. SMS, og lad være med at lægge den på telefonsvareren ( – ja, det fremgår af besvarelserne, at det sker!).

Jo mere respekt du udviser for den opsagte, jo bedre vil du stille dig som leder – også i forhold til de kollegaer, som du stadig skal arbejde med hver dag efterfølgende ” fortæller Morten Ballisager.

  • ”Afleverede bare opsigelsen og gik sin vej!”– fra Kandidatanalysen 2021

Styr på juraen

Sørg også for at have styr på juraen. 14% af danskerne oplevede, at der ikke var styr på reglerne under deres seneste fyring.

Det kan blive dyrt – både for virksomhedens renommé, men også økonomisk. Jo mere ‘dadelværdigt’, at arbejdsgiveren har opført sig, jo større godtgørelse skal man udbetale til medarbejderen, hvis lovgivningen ikke er overholdt. Man beregner typisk godtgørelsen ud fra medarbejderens løn og opsigelsesperiode. Her vil en typisk godtgørelse ligge på ca. halvdelen af opsigelsesvarslet. Det vil sige, at hvis medarbejderen har 3 måneders opsigelse, så vil godtgørelsen ligge på 1½ månedsløn. Men der er tale om tommelfingerregler.

  • De løj for mig omkring opsigelsesgrundlaget.” – fra Kandidatanalysen 2021

  • “Indkaldt midt i ferien. Havde ikke styr på regler og rammer og prøvede at snyde for økonomisk kompensation.” – fra Kandidatanalysen 2021

Hjælp din medarbejder godt videre

Heldigvis er der mange muligheder for at håndtere en opsigelse professionelt. Faktisk oplevede 33%, at opsigelsen blev håndteret ordentligt i høj grad eller meget høj grad. Vi har opstillet 3 vigtige overvejelser, du bør gøre dig som arbejdsgiver, hvis virksomhedens professionalisme skal skinne igennem ved opsigelser:

  • Hav styr på det juridiske: både af hensyn til respekt for din medarbejder, men også for at have dit på det rene for virksomhedens skyld. Det kan blive meget dyrt, hvis virksomheden ikke overholder lovgivningen. Det kan du læse mere om i vores blogindlæg om 4 typiske juridiske fejl.
  • Outplacementforløb er skabt til i den gode opsigelses navn. Det er en mere konkret måde at hjælpe sin medarbejder videre i arbejdslivet, og vores undersøgelse har vist, at det er noget, de opsagte sætter stor pris på.

Af dem, der oplevede, at deres opsigelse blev håndteret ordentligt og professionelt i meget høj grad, modtog 29% et outplacementforløb. Kun 9% af dem gjorde ikke. Tilbuddet om outplacement gør altså en markant forskel i opfattelsen af virksomhedens professionalisme, når det kommer til opsigelser.

Du kan læse mere om outplacement her

Der er ingen, der glæder sig til at opsige en medarbejder, men det hører med ansvaret, og det kan faktisk lade sig gøre på en ordentlig måde. Med den rigtige håndtering kan opsigelsen foregå relativt smertefrit og med nye, spændende muligheder i vente.

Find mere inspiration til den professionelle opsigelse på vores blog.

image_printUdskriv eller gem som PDF