Det afslører Kandidatanalysen om den gode opsigelse

3 min. læsetid
18. januar 2024

 

Vi har allerede løftet sløret for danskernes oplevelse af at blive fyret – desværre ikke med de mest opmuntrende tal fra Kandidatanalysen 2021. Hele 44% har svaret, at deres seneste opsigelse i mindre grad eller slet ikke blev håndteret ordentligt og professionelt.

Vi gav vores bud på 3 vigtige overvejelser, du bør gøre dig, for at sikre den professionelle opsigelse. Dem kan du læse i dette blogindlæg: Hvad går galt, når virksomhederne fyrer i 2021?

 

Men det skal det ikke handle om nu – vi drejer lige tallerkenen og stikker skeen i noget, der er lidt mere lækkert, nemlig den gode opsigelse. Hvad er det, der for alvor rykker ved, at en nederen situation – som en fyring jo er for den opsagte – alligevel opleves som både ordentlig og professionel? Det har vi selvfølgelig sat os for at undersøge.

 

 

Store private virksomheder er bedst

… i hvert fald til at håndtere opsigelsen professionelt. Kandidatanalysen 2021 viser, at de fleste af de danskere, der følte sig ordentligt behandlet under opsigelsen, arbejdede for store private virksomheder.

Sætter vi dem op mod mindre og mellemstore private virksomheder (SMV’er) og offentlige eller selvejende institutioner, er der en markant forskel.

0 %
opsagte hos store private virksomheder oplevede i meget høj grad, at opsigelsen blev håndteret professionelt
 

Store private virksomheder scorer en maksimal tilfredshed på 21% ift. opsigelser, mens SMV’er og det offentlige hver kun hiver 10% hjem – eller snarere sagt sender hjem. Det er altså kun 1 ud af 10 opsagte i det offentlige eller hos SMV’erne, der oplevede, at afskedigelsen blev håndteret professionelt.

Det, synes vi, er bemærkelsesværdigt. Og det rejser jo spørgsmålet: Hvad er det, store private virksomheder gør anderledes i deres opsigelser, siden flere af deres medarbejdere føler sig godt behandlet?

 
 
 

Se alle svarmuligheder og resultater i Kandidatanalysen 2021.

 

 

Hemmeligheden bag den bedste opsigelse

 

For at finde frem til, hvad der gør, at danskerne føler sig godt behandlet under opsigelsen, er vi nødt til se på tallene i årets Kandidatanalyse og læse mellem linjerne.

Bare rolig – du skal ikke til at deltage i en matematiklektion. Der skal ingen regnestykker til for at regne ud, hvor forskellen ligger i de forskellige virksomheders håndtering af opsigelser.

0 %
af de “glade” opsagte har modtaget outplacement
 

Noget af det, der sprang os allermest i øjnene fra Kandidatanalysen 2021, var, hvilken effekt outplacementforløb gjorde for danskernes opfattelse af virksomhedens professionalisme i opsigelsen.

Af dem, der modtog outplacement, har henholdsvis 29% og 33% angivet, at de ‘i meget høj grad’ eller ‘i høj grad’ oplevede deres opsigelse som ordentlig og professionel. Af dem, der ikke modtog outplacement, følte kun 9% og 16%, at opsigelsen blev håndteret ordentligt og professionelt ‘ i meget høj grad’ eller ‘i høj grad’. (Se tabellen herunder).

Og det hænger sammen med, at det er de store private virksomheder, der oftest tilbyder outplacement til deres opsagte. 39% af danskerne ved de store private virksomheder fik tilbudt et outplacement forløb ved deres afskedigelse. Til sammenligning var det kun 17% i det offentlige og 12% hos SMV’erne.

 
 
 
 

Se alle svarmuligheder og resultater i Kandidatanalysen 2021.

 

Det er altså ’safe to say’, at outplacement gør en stor forskel for den enkelte medarbejder, når de efterfølgende skal vurdere, om deres opsigelse blev håndteret ordentligt.

Vi hører hele tiden fra vores outplacement-kandidater, at et forløb med en uvildig karriererådgiver giver ro.

Man føler sig grebet og i trygge hænder, og at det ovenikøbet kan give inspiration og motivation at få professionel afklaring på, hvad ens næste job skal være. Kandidaterne får flyttet deres fokus fra afvisningen i en fyring til at rette blikket mod nye muligheder og det rigtige jobmatch.

Invester i den gode omtale

 Et er, at den enkelte føler sig ordentlig behandlet ved en afskedigelse. Og det er derfor nærliggende at formode, at det jo nok også smitter af på employer branding. Vi bryder os dog ikke særlig meget om formodninger hos Konsulenthuset ballisager. Derfor har vi selvfølgelig undersøgt det samtidig.

Og ja, outplacement gør en positiv forskel for employer branding. 2/3 danskere har talt dårligt om deres seneste arbejdsgiver, hvis de ikke modtog otplacement. Det samme gjaldt kun halvdelen af dem, der fik outplacement. Outplacement reducerer dermed sandsynligheden for negativ omtale, og smitter af på positiv employer branding.

 
 
 

Se alle svarmuligheder og resultater i Kandidatanalysen 2021.

 

I sidste års kandidatanalyse fandt vi ud af, at den online-vurdering af en arbejdsplads har betydning for hver anden ansøger. Det kan altså godt svare sig, at investere i den gode omtale af virksomheden, og her er en professionel håndtering af opsigelser en oplagt mulighed.

Find den nyeste Kandidatanalyse her.

 

Download e-bog - Afskedigelse af medarbejdere

 

E-bog - afskedigelse af medarbejdere