Skal mit CV og min LinkedIn-profil være hinandens tro kopier?

3 min. læsetid
13. februar 2024

Dengang LinkedIn så dagens lys i 2003, var ét af formålene at skabe verdens første og største online CV-database. Og det må siges at være lykkes:  

Men en LinkedIn-profil er ikke bare et simpelt CV længere. I dag kan profilen rumme alt lige fra produkteksempler og referencer over beskrivelser af det frivillige arbejde i den lokale idrætsklub til oplistninger af de seneste 20 års kurser. Som jobsøger giver LinkedIn dig derfor mulighed for at supplere dit offline-CV med et aldeles nuanceret online-CV. Men hvad nu, hvis  – eller nok nærmere når – de to CV’er adskiller sig fra hinanden? Må de det? Bør de det? Det dilemma stiller vi skarpt på i det følgende.

LinkedIn er svær at komme udenom

Når private og offentlige virksomheder skal finde deres nye medarbejdere, nøjes de ikke længere med bare at kigge på ansøgerens tilsendte CV. De supplerer oftest også med LinkedIn for at skabe sig et helstøbt billede af deres potentielle, kommende medarbejder:

 

CV vs. LinkedIn

Vi har flere gange hørt jobsøgere være i tvivl om følgende:

  • Hvor meget information skal jeg skrive på LinkedIn-profilen?
  • Skal jeg medtage al tidligere erhvervserfaring på in LinkedIn-profil eller kun udvælge nogle enkelte dele?
  • Kan jeg tillade mig at fortælle én historie på LinkedIn for at blive fundet af headhuntere, rekrutteringsfolk mm. – og så fortælle en lidt anderledes i det CV, jeg sender til en virksomhed på baggrund af en konkret, opslået stilling?
 

Svarene på de spørgsmål kræver, at vi ser på nogle af forskellene mellem CV’et og LinkedIn-profilen.

Det gode CV

  • Er et målrettet, overskueligt billede af dig selv. Målrettet, fordi du fremhæver de kompetencer, den erhvervserfaring og de resultater, der er relevante for den søgte stilling. Overskueligt, fordi det maks. bør fylde 3 sider – det mener 82 % af virksomhederne i hvert fald.
  • Fremhæver de resultater og kompetencer, der er relevante for den givne opslåede stilling.
 

Din LinkedIn-profil:

  • Er et mere komplet billede af, hvem du er som person: Din viden, din erfaring, dine kompetencer, dit netværk, dine interesser m.m. Nogle ville kalde det dit digitale brutto-CV.
  • Giver dig mulighed for at synliggøre noget af dit tidligere arbejde (f.eks. en portfolio) og projekter fra tidligere arbejdsgivere. Vi kalder det ”Walk-the-talk”-funktionen.

CV’et er altså en skræddersyet udgave af dig selv – din LinkedIn-profil er det mere komplette billede.

 
 
Linkedin-profil og CV

Sådan sikrer du overensstemmelse mellem dit CV og din LinkedIn-profil

Vi har spurgt vores egne konsulenter om, hvordan de vil anbefale jobsøgere at bruge de to værktøjer i deres jobsøgning. Det overordnede råd lyder, at der – som udgangspunkt – bør være en klar rød tråd mellem dit CV og din LinkedIn-profil, selvom de to typer CV’er kan noget forskelligt.

Vi har udpeget tre grundlæggende retningslinjer, du kan følge for at sikre overensstemmelsen.

1. Sørg for at de grundlæggende oplysninger er de samme

Det lyder måske indlysende, men sørg for at dobbelttjekke grunddata:

  • Er dine kontaktoplysninger korrekte?
  • Er datoerne for beskæftigelse korrekte?
 

Et større misforhold mellem datoerne på dine tidligere ansættelser, du har angivet på henholdsvis CV og LinkedIn, kunne signalere, at du skjuler noget eller simpelthen ikke er opmærksom nok på detaljerne.

Og det kan betyde, at en potentielt interesseret arbejdsgiver helt mister tilliden til dig, allerede inden denne har snakket med dig.

Bonus-viden: Hvis du har et professionelt billede på din LinkedIn-profil, er der – ifølge LinkedIn selv – 14 gange større chance for, at du bliver fundet i en søgning, og 36 gange større chance for at modtage en forbindelsesanmodning.

 

2. Sørg for at dine kompetencer kan genkendes i både dit CV og dit Om/Summary

Et godt CV starter med en kort 5-10 linjers profiltekst – også kaldet din skriftlige elevatortale – hvor du får fremhævet de mest relevante kernekompetencer for den givne stilling.

Sådan starter den gode LinkedIn-profil for så vidt også. Her hedder profilteksten bare dit Om, eller på engelsk, Summary.

I dit Om/Summary kan du tillade dig at omtale dine kompetencer i mere generelle vendinger. Men sørg endelig for, at der er en klar genkendelighed mellem dit Om/Summary på LinkedIn og din profiltekst på dit CV. Det virker skævt, hvis dit CV f.eks. peger i retning af logistikstyring, mens dit Om/Summary på LinkedIn fremhæver dine kompetencer inden for Retail.

 

3. Vær bevidst om de forskellige modtagere

Hvor du med dit CV som regel allerede kender dit publikum, er din LinkedIn-profil konstant tilgængelig for alle, der søger på dig. Så sørg for, at din profil er opdateret, så dit CV ikke viser relevante ansættelser, som din LinkedIn-profil ikke har med.

NB: Hold dig for øje, at der på LinkedIn ganske enkelt er et større publikum – og endda et publikum, der har kritiske briller på. Få nogen i din omgangskreds til at spille djævlens advokat og læse din LinkedIn-profil igennem. Ligesom du i øvrigt også bør gøre med dit CV.