Læsetid: 2 min.

Hvis du har brug for noget arbejdsmarkedsrelateret sommerlæsning, har vi her et godt bud. Vi har atter taget temperaturen på det danske arbejdsmarked og undersøgt nogle af de seneste tendenser – denne gang med særligt fokus på arbejdsmarkedet for akademikere. Du kan hente hele Jobbarometret nederst på siden eller læse et kort resumé af hovedpointerne i det følgende.

1. Den generelle udvikling på det danske arbejdsmarked

  • Bruttoledigheden er på 4,3 procent (april 2016).
  • I april 2016 blev der opslået 19.556 nye stillinger på Jobnet.
  • Beskæftigelsen er steget med 56.000 personer siden 2013.
  • Tre brancher har øget antallet af ansatte betragteligt siden 2013: “Ejendomshandel og udlejning” med 65 procent, “Erhvervsservice” (bl.a. rengøring, vikarbureauer og rådgivning) med 20 procent og “Handel og transport” med 7 procent.

2. Arbejdsmarkedet for akademikere som følge af de statslige udflytninger

Ballisagers skøn: Staten skal ansætte omkring 3000 nye medarbejdere

Udflytningen af de små 4000 statslige arbejdspladser er i gang, og de fleste udflytninger forventes at ske i løbet af 2016 og 2017. De kommuner, der modtager flest arbejdspladser er Næstved (395), Sønderborg (392), Odense (286), Ringsted (281), Hjørring (257), Viborg (248), Aalborg (219), Korsør (190), Holbæk (119), Slagelse (121) og Esbjerg (105). Kun en mindre andel af de ansatte forventes at flytte med jobbet. Historisk set flytter 20-25% med. Et groft skøn er derfor, at staten skal ud for at ansætte 3000-3200 nye medarbejdere.

Stikprøve viser: 71% flere ansøgere til samfundsvidenskabelige stillinger i København

En stikprøve foretaget af Konsulenthuset ballisager viser, at der i 1. kvartal 2016 var 71 procent flere ansøgere til samfundsvidenskabelige stillinger i København sammenlignet med i resten af landet – og det på trods af, at stillingerne i København er opslået i 1-2 uger kortere. 25% af djøferne i København, Østjylland og Nordjylland er overkvalificerede til deres job. Der er bedre muligheder for at udnytte sine kompetencer, hvis man søger væk fra studiebyerne.

3. Jobmuligheder for nyuddannede akademikere

Dimittendledigheden ligger nu på 29%

Ledigheden blandt dimittender, som dimitterede for under et år siden, er på 29 procent, og den samlede ledighed for akademikere er på 4,3 procent (april 2016). Det er en lille stigning sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Siden sidste år er ledigheden blandt ingeniører faldet, mens ledigheden blandt djøfere og magistre er steget.

Forgæves rekrutteringer: Ingeniør- og It-uddannede er mest eftertragtede

For at afdække jobmulighederne for akademikere har vi kigget lidt nærmere på forgæves rekrutteringer til stillinger, der er relateret til akademisk arbejde. Forgæves rekrutteringer er nemlig en indikator for, hvor der enten er fuld eller tæt på fuld beskæftigelse på arbejdsmarkedet.

Vores gennemgang viser, at det typisk er tre grupper, der har mange forgæves rekrutteringer: Ingeniøruddannede (484), It-uddannede (479) samt sundhedsfagligt og medicinuddannede. Dertil kommer en efterspørgsel på advokater, rådgivende konsulenter og projektledere samt ledere inden for salg og eksport.

Følgende 20 stillinger oplevede flest forgæves rekruttering i uge 27-44 i 2015:

Forgaeves_rekrutteringer_akademisk_arbejdskraft

Undersøgelse viser: Akademikere skaber vækst i små og mellemstore virksomheder

I Danmark har flere tiltag – såsom Akademikerkampagnen og Innobooster – til formål at føre akademikere og små og mellemstore virksomheder (SMV’er) tættere på hinanden. Og det er der god grund til.

Akademikere kan nemlig skabe stor værdi i små og mellemstore virksomheder (=SMV’er). I perioden 2001-2008 øgede SMV’er (< 100 medarbejdere), der ansatte den første akademiker i perioden, deres beskæftigelse med omkring 6 personer og produktiviteten med omkring 11.000 kr. per medarbejder i forhold til virksomheder uden akademikere. Det viser en undersøgelse foretaget af Rambøll for Ingeniørforeningen i Danmark (IDA).

Tip: SMV’er kan få tilskud til at ansætte en akademiker gennem virksomhedspraktik, løntilskud, Innobooster og Akademikerkampagnen.

image_printUdskriv eller gem som PDF