7 tips til den gode videoansøgning

8 min. læsetid
18. januar 2024

Hos Konsulenthuset Ballisager oplever vi stadig flere jobsøgere, der efterspørger viden om videoansøgninger. Enten fordi det er et krav i jobopslaget, formatet for at løse en case, eller en personlig strategi for at nå bredere ud i sit netværk på de sociale medier i jagten på drømmejobbet.

Her får du en række gode eksempler på meget forskellige videoansøgninger og syv simple råd til, hvordan du griber det an, når du skal i gang med din videoansøgning. Vi har lavet listen i samarbejde med Josefine Leegaard Nordentoft, der har 10 års erfaring som vært og tv-journalist, og som i dag er kommunikationskonsulent hos Publico Kommunikation.

Tip 1: Spring ud i det – men forbered dig

Når du skal lave en videoansøgning, er det vigtigt, at du lægger en plan, før du går i gang. Det sikrer dig, at du får lavet en god, struktureret og inspirerende video.

Et godt sted at starte er at sætte dig ind i din målgruppe. På den måde fanger du bedre din modtager med relevante budskaber.

Når du laver research, kan du danne dig et indtryk af, hvad virksomhedens holdning til videoansøgning er, og hvor kreativ du kan være i både udtryk og tone. Måske kan du få inspiration fra virksomhedens egne employer branding-videoer. Laver du en mere generel video for at brande dig selv på de sociale medier, så research tre drømmevirksomheder i stedet for kun én, og forsøg at ramme en kommunikationsstil midt imellem.

Du kan vælge at lave din optagelse med en neutral baggrund, hvor der ikke er noget, der tager fokus. Men overvej lige, om du kan gøre din video mere levende ved at bruge nogle scener som en medfortæller, der understøtter den stilling, du søger. Søger du for eksempel job ved Naturstyrelsen, så tag ud i skoven og film, så du viser, at her er du i dit rette element. Overvej generelt at lave optagelser i et miljø, hvor du føler dig rigtig godt tilpas, og som viser, hvad du også brænder for.

Tip 2: Vis din begejstring   

Med video har du helt andre muligheder for at præsentere dig selv, demonstrere dine kompetencer og vise din begejstring for det job, du drømmer om.

Men husk lige, det er en appetitvækker – ikke en erstatning for dit CV, så undlad gå i detaljer med hele din professionelle baggrund.

Hvis du for eksempel har en generalist uddannelse, kan du gøre ligesom Maja Holmelund Budahl Hansen, Hun var jobsøgende i et halvt år, før hun lavede sin video. Hun søgte på den traditionelle måde med motiverede ansøgninger – men kom ingen vegne. Maja har en kandidatgrad i historie, og hun oplevede, at arbejdsgiverne ikke forstod værdien af hendes uddannelse. Men en uge efter, hun lagde sin kompetence-video på LinkedIn, blev hun ansat som projektleder hos Sincera. Samme video sikrede hende senere jobbet som marketingassistent hos Powerjobsøgerne.

Tip 3: Skab en stærk præsentationsvideo med et storyboard  

Hvis du vil hjælpe dig selv bedst muligt, anbefaler Josefine Leegaard Nordentoft, at du laver et storyboard for din video. Et storyboard er faktisk bare din opskrift eller skitse for, hvad der skal udgøre filmen. Det behøver ikke være et storyboard svarende til en Spielberg-film. Men med et storyboard eller et manuskript kan du løfte dit kommunikationsniveau markant, og det er med til at skabe overblik og giver en rød tråd i din fortælling.

Når du opbygger din videoansøgning, er det vigtigt, at dine budskaber er korte og præcise. Det øger nemlig chancen for, at du kan fastholde dine modtagere. Du kan for eksempel strukturere dit manuskript ved at skrive stikord til følgende punkter:

  • Sæt scenen: Start med et overraskende, humoristisk eller fængede statement. Overvej hvordan du kan præsentere dig selv helt kort. Så spørg dig selv: Hvad er krogen, som fanger deres opmærksomhed helt fra start?
  • Din motivation for at søge jobbet: Giv en kort og præcis forklaring på, hvad du brænder for
  • Derfor er I et match: Hvordan matcher dine kompetencer jobbet og kravene? Vis dem, at du har sat dig ind i virksomheden. Fortæl evt. om dit seneste yndlingsprojekt eller en kort succeshistorie
  • Dig som kollega: Fortæl hvad du kan tilbyde og bidrage med. Fremhæv tre styrker, som særligt kendetegner dig
  • Din personlighed: Fortæl om dine særlige interesser. Giv lidt sjove/anderledes oplysninger, der vækker nysgerrigheden
  • Skab kontakt: Bind gerne en sløjfe på dine budskaber til sidst, og afslut med en kort opfordring til kontakt

Tip 4: Brug din stemme og krop rigtigt – det virker!

Når vi ikke kan se dem, vi taler til, har vi alle en tendens til at tale for højt og for hurtigt. Så tal tydeligt og meget langsommere, end du lige tror.

Sig dit manuskript højt mange gange, så du opdager, hvor du skal forbedre eller gøre dit budskab tydeligere. Du må aldrig læse direkte op, men lær dit manuskript udenad, så du taler frit og naturligt.

Det kan lyde banalt, men det er vigtigt for din troværdighed, at du bare er dig selv. Tal, som du ville gøre det, hvis du sad over for et andet menneske. Smil, vær imødekommende, og kig ind i kameraet, så du har øjenkontakt med dine modtagere.

Et godt råd er at filme sig selv fra livet og op, så vi kan se dit kropssprog. Brug dine hænder aktivt, mens du taler. Det viser gejst og entusiasme.

Selvom det kræver lidt teknisk snilde at genskabe Jannik Meier Sørensens video, så viser det med al tydelighed, hvordan du både kan være seriøs, personlig og bruge humor i din videoansøgning. Jannik fik både jobtilbud og job, efter han havde delt sin video på Facebook.

Tip 5: Få styr på teknikken

Du behøver ikke købe dyrt videoudstyr, og produktionskvaliteten behøver ikke være perfekt. Men der er nogle ret simple tips og tricks til, hvordan du opnår tilstrækkelig god lyd, lys og billede. Du vil fremstå mere professionel, og din kommende arbejdsgiver kan fokusere på dine faglige og personlige kompetencer.

Kamera

  • Optag det bare på din telefon, men hold den ALTID vandret
  • Kameraet skal altid være i øjenhøjde med dig
  • Brug et stativ, hvis du vil undgå de rystede optagelser med håndholdt kamera. Prisen på et fast stativ starter fra et par hundrede kroner

Lyd

  • Find et stille lydmiljø til din optagelse og luk vinduet – dårlig lyd kan forstyrre
  • Køb en lille, ekstern mikrofon til din telefon – det gør en kæmpe forskel, fordi en mikrofon ikke fanger rumklangen på samme måde som din telefon. Alternativt kan du bruge mikrofonen og høretelefonerne fra din telefon. Det er bedre end at leve med dårlig lyd fra computeren
  • Lydtjek: Det er desuden ALTID en god idé at lave en lydtest – uanset dit tekniske set-up. Det er ærgerligt at lave en lang optagelse, som du skal tage om, fordi man kan høre en plæneklipper – eller at lyden slet ikke var tændt

Lys

  • Stå aldrig med ryggen til et vindue, når du filmer. Men vend dig om, så du får lys på dit ansigt

Se også vores huskeliste til det gode online jobinterview – her er der også nogle fif, som du kan bruge – for eksempel i forhold til at tænde lamper og lignende, så din baggrund fremstår mest mulig indbydende.

Nu hvor du har framet dig selv, skabt en flot komposition med godt lys og fundet et stille lokale uden larm, så revurdér lige, om der er noget, du kan gøre bedre med en simpel justering?

Det kan også godt betale sig at bruge et redigeringsprogram, for eksempel Davinci Resolve Lite til Windows eller iMovie til Mac og IOS, der begge er gratis. iMovie er et intuitivt program, der gør det let for begyndere at komme i gang med at redigere deres egne filmklip. Du kan finde guides på YouTube, der gennemgår de mest simple funktioner.

Der findes også forskellige apps, du kan redigere din video i for eksempel FilmoraGo eller YouCut. Tjek din appstore, eller google dig frem til gode løsninger. Når din video er færdigredigeret, kan du i mange tilfælde dele den fra appen eller uploade den til YouTube eller Vimeo. Så får du et link, du kan sende med til arbejdsgiver og linke til fra dit cv og fra din LinkedIn-profil.  Det kræver kun, at du opretter dig som bruger på begge sider.

Tip 6: Brug grafik

Du kan også med fordel bruge undertekster eller grafik til at understøtte dine budskaber, som Maja Holmelund Budahl Hansen demonstrerer i sin video.

På den måde skaber du blikfang i din video, og der er større chance for, at dine modtagere kan huske det, du har fortalt.

Der findes mange hjemmesider med forskellige ikoner, grafiker og logoer i forskellige formater og størrelser. Freepik, Flaticon og Iconfinder har både betalte ikoner, og du har mulighed for at klikke dig ind på gratis ikoner. Det kan være en god måde at begynde på.

Tip 7: Øv dig – og optag flere gange

Når du laver en videoansøgning, skal din personlighed skinne igennem, for det er den, der tæller. Jo flere gange du øver, desto mere naturligt vil det føles, når du står foran kameraet. Og hvis du tager dig tiden til at øve, kan det også minimere din frygt eller nervøsitet for at fejle.

Husk energien – også selvom du laver det om for 7. gang. Smil, inden du går i gang igen. Man kan mærke overskuddet og den positive energi. Igen – bliv ved med at holde øjenkontakten med kameraet, og tal direkte til seeren. Det skaber nærvær med dit publikum og demonstrerer selvsikkerhed. Vi har alle en tendens til at se alvorlige ud, når vi koncentrerer os, så husk at ægte smil er tillidsvækkende.

Hvis du går i stå det samme sted igen og igen, så hjælp dig selv ved at lave kortere sætninger. Det kan hurtigt blive svært at huske lange, kringlede sætninger. Leg med dit tempo og forskellige sætningslængder. På den måde har du mere luft og kraft på stemmen, og du vil hurtigt kunne mærke og se forskellen på dit overskud og din personlige gennemslagskraft.

Lad andre se din video igennem, og lyt til deres konstruktive feedback. Fangede de dine vigtigste budskaber? Hvad husker de bedst? Er der noget, du kan forbedre? Så lav en ny optagelse – du lærer noget hver gang og vil opleve, at du bygger på og bliver bedre og bedre til at brænde igennem på skærmen.

Videoansøgning for topledere

En særlig disciplin er videoansøgningen for topledere. Succes inden for al jobsøgning handler om, at du leverer en præstation, der imponerer din kommende arbejdsgiver, men det er måske i mindre grad den kække humoristiske stil, der gør underværker i netop den situation. Så er du topleder på jagt efter dit næste drømmejob, kan du måske finde inspiration i Mads Bjerregaards videoansøgning, som viser en målrettet præsentation af både hans professionelle og personlige kompetencer i jobsøgningsprocessen. Han udarbejdede videoen under sit Ballisager Executive forløb.

Gør som den modige type

Hvis du arbejder i den kreative branche, kan du overveje at lade dig inspirere af Nick Hvidtfeldt, der demonstrerer sine evner som kreativ tekstforfatter i en hjemmelavet musikvideo, der også rummer en god portion selvironi. I hans video, der har fået over 240.000 visninger på LinkedIn, danser og synger han sin egen tekst til Britney Spears-hittet ”…Baby One More Time”. Nick Hvidtfeldt, der har en kandidat i kommunikation fra AAU i København, har filmet sin video på iPhone, redigeret i iMovie og optaget med Memo. Det er et glimrende eksempel på, at det i højere grad kræver personlighed end et professionelt set-up at gå viralt.  Ansøgningen gav ham flere jobtilbud, og i dag er han copywriter hos bureauet Merkle.

Forhåbentligt har du nu fået mere lyst og inspiration til at kaste dig ud i at lave en personlig videoansøgning, så du kan skille dig ud i ansøgerfeltet. Prøv dig frem, du har alt at vinde.

image_printUdskriv eller gem som PDF