Læsetid: 4 min.

1. Ledigheden falder og falder og falder….

I Danmark er ledigheden faldet fra 6,3% til 5,9% (3. kvartal 2016 vs. 3. kvartal 2017), selvom ledigheden faktisk er lavere i flere af vores europæiske nabolande – herunder Tyskland (3,8%) og Polen (4,7%).

Derudover er beskæftigelsen i Danmark tæt på at sætte rekord. I november 2017 havde 2.718.800 personer et lønmodtagerjob, hvilket er 3.300 under det højeste niveau nogensinde – en rekord, der blev sat i 2008.

Men ikke nok med det. Fremtiden ser også lys ud:

DI_virksomhedspanel_forventninger_2018
Kilde: DI’s Virksomhedspanel – Survey blandt 584 virksomheder. Afsluttet primo december 2017

2. Rekrutterings-hjulene drøner derudaf

34 % af de adspurgte virksomheder i STAR’s halvårlige rekrutteringsanalyse har haft behov for at rekruttere i efteråret 2017, mod 31 % i efteråret 2016.

I oktober 2017 nåede antallet af nye jobannoncer desuden sit højeste niveau siden finanskrisen:

Kilde: Jobindex.dk og Dansk Erhverv

3. ”Vi mangler (fortsat) arbejdskraft”

Sådan lyder det fra virksomhederne i STAR’s rekrutteringsanalyse fra efteråret 2017. Knap hver fjerde virksomhed med et rekrutteringsbehov fik IKKE i alle tilfælde ansat de efterspurgte medarbejdere til de specifikke job.

De største rekrutteringsudfordringer findes inden for brancherne bygge og anlæg, IT samt hotel og restauration. Tabellen nedenfor viser de stillingsbetegnelser med størst udfordringer i efteråret 2017:

Stillingsbetegnelser_rekrutteringsudfordringer_efteraar_2017
Kilde: Gengivelse af tabel fra STAR, efterår 2017

Og hvad gør virksomhederne ved det?

Flere virksomheder ser sig omkring i udlandet.

I hvert fald viser Ledernes Hovedorganisations undersøgelse af ledernes forventninger til 1. halvår 2018, at 26% af lederne forventer at rekruttere udenlandsk arbejdskraft:

 • 42% af virksomhederne forventer at rekruttere faglært arbejdskraft fra udlandet.

 • 51% af virksomhederne forventer at rekruttere medarbejdere med videregående uddannelse fra udlandet.

4. Ny branche I: Droner – en digital industri i kraftig vækst

Det moderne arbejdsmarked er i konstant forandring, og hele industrier forsvinder og opstår løbende – i særdeleshed inden for det digitale område.

Drone-industrien er en af den slags industrier. Vidste du f.eks., at…

 • … 350 danske virksomheder anvender eller arbejder med udviklingen af droner i dag?

 • … der forventes mellem 12.000-15.000 danske jobs frem mod 2050 i droneindustrien?

 • … de fleste nye drone-jobs forventes at være inden for landbrug, byggeri, produktion og offshore/energi og miljø?

 • … den typiske droneanvendelse er indenfor fotografiske virksomheder/film og TV-produktion (45%)?

3 gode råd til dig, der vil have dronejobs

 • Du skal have en stor interesse for droner. Det kræver hårdt arbejde og masser af erfaring at blive drone-pilot.

 • Tag kurser og forløb der kan pynte dit CV. Her anbefales ikke kun danske kurser, men også de internationale kurser. Eksempelvis udbyder Droner.dk forskellige kurser.

 • Få en god portion erhvervserfaring. Her menes der erfaring, hvor du har prøvet at flyve med forskellige droner – også de dyre og professionelle. Eksempelvis har DanDrone et respekteret og anbefalelsesværdigt kursus i at kontrollere en drone.

5. Ny branche II: Virtual Reality (VR) – forestil dig en Verden…

En anden ny industri, vi har identificeret, er Virtual Reality-industrien (VR). Industrien vækster kraftigt, og det tyder også på, at der vil blive udviklet mange jobs inden for denne branche i de kommende år.

En analyse foretaget af analysefirmaet IDC vurderer at VR vil medføre en omsætningsvækst på 100% eller mere om året, fra 2017-2021 (Kilde: JP Finans). Og der er mange brancher, hvor teknologien kan udnyttes: Ved museumsbesøg, til undervisning, flysimulation, lægevidenskab, udvikling af sociale medier, hos ejendomsmæglere og mm.

Selvom du ikke er en haj til teknologi og digitale systemer, er der alligevel gode udsigter for dig som jobsøger, for at finde muligheder for beskæftigelse i denne hastigt vækstende industri.

Themuse.com hævder, at der – i takt med at VR-industrien vokser – vil mangle assistance fra mennesker med erfaringer og kompetencer inden for salg, Marketing, forretningsudvikling osv. Særligt færdigheder og kompetencer inden for produktstrategi, design og udviklingsprocesser efterspørges (Kilde: Themuse.com).

 • Hvad er Virtual Reality (VR)?

  VR er en teknologi, der tillader brugere at interagere i et computer-simuleret miljø. Dette gøres eksempelvis via en hjelm, hvor der er integreret lyd og billede. Når man vender og drejer sig i virkeligheden, opfanger hjelmen disse bevægelser, så det samme sker i det computer-simulerede miljø.

image_printUdskriv eller gem som PDF