Læsetid: 5 min.

Vi har atter hevet den store arbejdsmarkedslup frem og undersøgt både nogle generelle og nye tendenser på det danske jobmarked. Analysen har vi samlet i et 16 siders jobbarometer, som du kan hente længere nede på siden. Hvis du lige har brug for en smagsprøve først, følger her tre vigtige tendenser – naturligvis tilsat nogle gode jobsøgningsråd.

 1. Sværere at finde de rette profiler: Virksomhederne ændrer krav
 2. Markante rekrutteringsudfordringer i informations- og kommunikationsbranchen
 3. Geografisk mobilitet i jobsøgningen: Det kan godt svare sig!

1. Sværere at finde de rette profiler:
Virksomhederne ændrer krav

Hvad de ønsker, må de desværre ikke længere få.

Flere og flere virksomheder har nemlig svært ved at finde den profil, som de ønsker sig. Det resulterer som regel deri, at virksomhederne enten går på kompromis med deres krav til kandidaten eller må notere sig en forgæves rekruttering.

Her er nogle af tal fra en undersøgelse foretaget af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) i foråret 2016, der understøtter billedet:

 • Antallet af forgæves rekrutteringer er steget fra 11.900 til 15.600, fra foråret 2015 til foråret 2016.
 • Antallet af stillinger, der besættes med en anden profil end først ønsket, er steget fra 14% til 16%.

Du kan hente hele STAR’s rekrutterings-rapport fra foråret 2016 her.

VORES RÅD TIL JOBSØGEREN

Mange jobsøgere kan med fordele søge stillinger, hvor de ikke nødvendigvis opfylder alle krav. Faglig fleksibilitet er m.a.o. en vigtig egenskab. I vores seneste Rekrutteringsanalyse – læs hele analysen her – fandt vi også ud af, at 26% af de små private virksomheder har ansat en kandidat med en anden profil, end hvad de oprindeligt søgte.

2. Markante rekrutteringsudfordringer i informations- og kommunikationsbranchen

Det ser ud til, at der er sket en vis stigning i behovet for informations- og kommunikationsfolk. Fra 2. kvartal 2015 til 2. kvartal 2016 er der kommet 22% flere ledige stillinger i den branche, mens antallet af beskæftigede er gået frem med hele 41%.

tabel-jobbarometer-3-4-kvartal-udvikling-i-antal-indberettede-ledige-stillinger-fordelt-paa-brancher

Samtidig melder STAR’s analyse fra foråret 2016 om 1,3% forgæves rekrutteringer i informations- og kommunikationsbranchen. De forgæves rekrutteringer er dog højere i visse landsdele:

 • 6,4% forgæves rekrutteringer i Region Hovedstaden. Et nærmere kig på tallene viser, at det særligt er Bornholm (5,4%), der rekrutterer forgæves. I Hovedstaden ligger tallet på 1,0%.
 • 5,4% forgæves rekrutteringer i Region Syddanmark. Her er det særligt på Fyn (4,0%), at de har svært ved at finde informations- og kommunikationsmedarbejdere.

Svært at finde kandidater med digitale kompetencer

Det lader særligt til at være en udfordring for virksomhederne at finde kandidater, der kan arbejde i krydsfeltet mellem IT og kommunikation.

Det har vi bl.a. fået bekræftet af Mathias Ovdal, ejer af den fynske virksomhed Ovdal.dk, der leverer mange slags digitale løsninger. Han oplever, at det er meget svært at tiltrække de helt rette kandidater til især kommunikationsjobs i sin virksomhed.

”De ansøgninger, jeg modtager, er egentlig fra dygtige kandidater, men de mangler den digitale orientering og forståelse. Kommunikationsbranchen er generelt i en rivende udvikling, hvor det digitale aspekt fylder mere og mere, og hvor jeg oplever, at kandidaterne simpelthen ikke besidder de kompetencer, branchen efterspørger.”

– Matias Ovdal, Ejer af Ovdal.dk

VORES RÅD TIL JOBSØGEREN

Det er drønvigtigt at følge godt med i udviklingen inden for den branche, og ikke mindst den virksomhed, du ønsker at arbejde i. Hvis ikke du besidder de kompetencer, det kræver, kan det være en god idé at tage et job i løntilskud, for at opnå den opkvalificering, der kræves.

Samtidig skal der herfra også lyde en opfordring til at kigge i retning af Fyn og Bornholm, når jobsøgningen skal intensiveres.

3. Geografisk mobilitet i jobsøgningen: Det betaler sig!

Marselisborgrapporten – ”Ledige højtuddannede i Aalborg Kommune” – fra august 2016 konkluderer, at 41 % af de ledige dimittender i Aalborg, finder job ved at fraflytte Aalborg.

Samme rapport viser, at dimittenderne gennemsnitligt søger 103 km væk, eller hvad der svarer til 77 minutter med offentlig transport. Især flytninger til Fyn, Sjælland og Sydjylland trækker tallene op.

Tidligere tal fra 2010/11 – senest dokumenteret i Danmarks Nationalbanks kvartalsoversigt for 3. kvartal – viser et mere generelt billede af danskernes geografiske jobmobilitet:

 • Knap 25 % af beskæftigede personer under 30 har i 2011 skiftet job fra en kommune til en anden, opgjort fra året før.
 • Omkring 13% af beskæftigede personer mellem 30-50 år har i 2011 skiftet job fra en kommune til en anden, opgjort fra året før.

VORES RÅD TIL JOBSØGEREN

Det handler om at være mobil og åben i din jobsøgning – for det kan i den grad svare sig, når nu der er flere regionale og branchemæssige rekrutteringsudfordringer.

Bonusviden: Beskæftigelsestal for det danske arbejdsmarked

 • Beskæftigelsen er steget med 14.500 personer i 2. kvartal 2016, og ledigheden er faldet med 3.000 personer.
 • Ledigheden er på 113.000 personer, hvilket ifølge tal fra Danmarks Statistik er det laveste antal ledige siden foråret 2009.
 • Antallet af ledige stillinger på tværs af brancher er steget med 20%.
image_printUdskriv eller gem som PDF